Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Черкаська фірма завдяки хитромудрій схемі стала власником майна «Львівського радіоремонтного заводу»

Господарський суд Львівської області вирішив залишити у власності ТОВ «НВП “Джерело”» майновий комплекс на вул. Пластовій, 15 у Львові, а також відхилив позовні вимоги військової прокуратури щодо скасування ухвали Львівської міської ради, згідно з якою «Джерело» взяло в оренду на 10 років землю для обслуговування цього комплексу. Про це свідчить рішення суду від 28 березня 2016 року.

Йдеться про майновий комплекс площею 0,5704 га, що знаходиться на вул. Пластовій, 15 у Львові. На території комплексу розміщені будівля прохідної А-1 (25,5 м²), огорожа з металевої сітки (332,5 м²), ворота (7,4 м²), естакада “Б”, залізнична колія незагального користування та козловий кран марки КК-20. З рішення суду випливає, що власником цього майна з грудня 2009 року є ТОВ «НВП “Джерело”».

У червні 2010 року Львівська міська рада прийняла ухвалу, на підставі якої фірма також змогла орендувати у міста земельну ділянку площею 0,5674 га терміном на 10 років з метою обслуговування придбаного комплексу.

Оскільки майно перебуває на балансі «Львівського радіоремонтного заводу», з передачею майна у приватну власність, а землі – в оренду, не погодилась військова прокуратура Львівського гарнізону.

У двох паралельних справах військовий прокурор Львівського гарнізону та його заступник просили суд витребувати у компанії «НВП “Джерело”» спірне майно, а також визнати протиправною та скасувати ухвалу ЛМР, згідно з якою земля на Пластовій, 15 перейшла у користування «Джерела».

У підтвердження прав «Львівського радіоремонтного заводу» на спірне майно, з-поміж інших доказів, прокуратура посилалася на рішення виконкому ЛМР від 20 листопада 1969 року про відвід військовій частині 42709 в тимчасове користування даної земельної ділянки під будівництво вантажної рампи. Як відомо, на базі правонаступника цієї військової частини, 2304, створено «Львівський радіоремонтний завод».

Однак, суд згадав, що заявлені докази розглядались судами раніше і були спростовані. Зокрема, згідно з рішенням постійно діючого Третейського суду при Українському національному комітеті Міжнародної торгової палати, право власності на майновий комплекс по вулиці Пластовій був витребуваний у фірми «Аранд-Буд» та переданий ТОВ «Шрифт».

Підставою для цього рішення став договір купівлі-продажу від 2000 року, згідно з яким ТОВ «Шрифт» придбало спірний комплекс у ЗУРП ЗАТ «Південенергомонтаж». При цьому, договір не було посвідчено нотаріально і сторони не змогли пред’явити його суду. Щодо продавця комплексу, «Південенергомонтаж», то його ліквідовано у липні 2011 року.

Потім 15 грудня 2009 року «Шрифт» перепродав комплекс приватній фірмі «Фрей-СЛВВ», а та, 21 грудня того ж року, – ТОВ «НВП “Джерело”».

За переконанням суду, Міноборони та «Львівський радіоремонтний завод» не надали належних доказів, які б свідчили про їхнє право власності на майно та користування землею. А тому суд вирішив відмовити у задоволенні позовних вимог.

Власницею ТОВ «Науково-дослідницьке виробниче підприємство “Джерело”» з пропискою у Черкасах є мешканка села Старий Яричів Кам’янка-Бузького району Львівської області Ірина Бобир. Фірма зареєстрована 9 грудня 2009 року, тобто за 12 днів до купівлі майнового комплексу на вул. Пластовій, 15. На той момент власником фірми був теперішній її директор Віталій Крижній.

На Ірину Бобир також записані товариства “Шольц-утилізатор АВ” (місто Ковель, Волинська обл.) та «Шольц утилізатор АГ» (Львів). Обидві створені у 2010 році. Сума статутних внесків за трьома фірмами складає 6,5 млн грн.

Додамо, у 2011 році дніпропетровська фірма «Аранд-буд» засвітилась в оборудці з відчуження будинку культури Львівського автобусного заводу, що на вул. Кн. Ольги у Львові. Історія відбувалась за схожим сценарієм: у березні 2009 року постійно діючий Третейський суд постановив витребувати об’єкт незавершеного будівництва з чужого незаконного володіння «Аранд-Буд» та зареєструвати його за ТОВ «Шрифт».

Потім власником стало ЗАТ «Південьенергомонтаж». Як встановили згодом, державна реєстрація цієї компанії була припинена ще у грудні 2006 року у зв’язку з визнанням її банкрутом. Далі, у 2011 році Львівська міська рада прийняла ухвалу, якою передала дві земельні ділянки під спірним об’єктом нерухомості ТОВ «Західний інвестиційний союз». Про те, що будівля більше не належить ЛАЗу, а землю під нею передали невідомому товариству, керівництво заводу дізналось постфактум.

Як повідомляло видання «Вголос», посилаючись на інформацію директора департаменту з корпоративних прав, процедур та майна Юрія Вавринюка, згаданий вище Третейський суд під головуванням судді Мартиненка прийняв у 2009-2010 роках декілька рішень про відчуження об’єктів державної власності, які належали прикордонним військам та Міністерству оборони України.

Довідка.

ТОВ «Аранд-Буд» зареєстроване на мешканку села Павлівка Дніпропетровської області Ірину Лачко. З листопада 2009 року фірма знаходиться в стані припинення на підставі судового рішення про неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності.

Власницею київського ТОВ «Шрифт» числиться львів’янка Анна Хайдукова. У «статутнику» підприємства лежить 375 грн. Обидві фірми спеціалізуються на купівлі та продажу власного нерухомого майна.

«Наші гроші. Львів»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ