Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Червоний хрест" допустять до українських полонених в ОРДЛО, — глава ОП

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) отримають доступ до українських полонених, яких незаконно утримують на окупованих території Донецької та Луганської областей.

Про це домовилися сторони на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську, повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, пише Громадське.

«Ми домовилися в ТКГ про те, що до місць, де перебувають наші люди на непідконтрольних територіях, буде допущений Червоний Хрест», — сказав він.

Єрмак також зазначив, що вирішив особисто взяти участь у засіданні Тристоронньої контактної групи через те, що упродовж трьох місяців багато з домовленостей, яких досягли президенти під час саміту нормандської четвірки, не були виконані. Зокрема й ця, про доступ до полонених.

5 березня президент України Володимир Зеленський повідомив, що українська сторона в Тристоронній контактній групі передала список з понад 200 прізвищами для майбутнього обміну полонених. Президент сподівається на проведення обміну в березні.

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова заявляла, що Україна включила у список 86 кримських татар.

Нагадаємо, 29 грудня відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». З полону бойовиків повернулися 76 українців, зокрема журналіст Станіслав Асєєв, який перебував у полоні понад 2 роки. СБУ оприлюднила імена всіх звільнених з полону українців: це 12 військових і 64 цивільних.

У пресслужбі Володимира Зеленського зазначили, що всього звільнили 81 людину, але 5 людей залишилися на непідконтрольній території. У межах обміну Україна передала бойовикам понад 120 людей, ще 17 відмовилися брати участь в обміні. Українська влада зокрема передала колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській у 2014 році, та бразильця Рафаеля Лусваргі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ