Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Члени Національної ради провели в Дніпрі виїзне засідання

1/3
16 листопада голова Національної ради Юрій Артеменко, заступник голови Уляна Фещук і член Національної ради Сергій Костинський відвідали із робочим візитом Дніпро. Про це проінформували у прес-службі Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Вони зустрілися із головою Дніпропетровської облдержадміністрації Валентином Резніченком, а також поспілкувалися із представниками майже 50-ти телерадіокомпаній і провайдерів програмної послуги області про зроблене і плани на майбутнє.

Передусім Юрій Артеменко привітав медійників із професійним святом і вручив  багатьом із них нагороди від національного регулятора.

Серед питань, які обговорювалися під час виїзного засідання, – перехід на цифрове мовлення, діяльність кабельних операторів, перспективи створення локального мультиплексу. Юрій Артеменко нагадав, що такий мультиплекс було створено в Одеській області, тож, можливо, і телерадіоорганізацій Дніпропетровщини зацікавить така можливість. Йшлося і про мовлення громад та можливе підвищення тарифів великими медіа-групами.

Сергій Костинський акцентував увагу на тому, що з 8 листопада повною мірою запрацювали вимоги закону щодо обов’язкової часки української мови в ефірі радіостанцій. Не менше як 35% пісень і не менше як 60% передач тепер мають звучати державною мовою. Також із 13 жовтня по-новому обчислюється частка передач українською мовою на телебаченні.  

«Місцеві, регіональні радіостанції перевищують квоти українською мовою. Завдяки цьому ми бачимо, що кількість якісних вітчизняних пісень в ефірах суттєво зросла. Це був перший етап, – сказав він. – Нині завершився перехідний етап щодо впровадження мовних квот на телебаченні. Ми розпочали моніторинг каналів відповідно до оновлених вимог».

Сергій Костинський наголосив, що телеканалам не потрібно переозвучувати гостей програм і спікерів у новинах: «Не потрібно робити зайвої роботи… Кожна людина може висловлюватися тією мовою, яка зручна для неї. Питання квот стосується журналістів, ведучих, дикторів».

Уляна Фещук торкнулася теми штрафів, зокрема за неподання інформації про медіа-власників. Вона подякувала телерадіоорганізаціям Дніпропетровщини за те, що вони сумлінно виконують цю норму закону, і цього року серед них штрафників не було.

Учасники зустрічі висловили думки з обговорюваних тем, почули відповіді на свої запитання. Далі члени Національної ради поспілкуються з журналістами в ефірних студіях телеканалів, де розкажуть глядачам про ситуацію в медіа-просторі країни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ