Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому МВС за допомогою “Дії” русифікує українців?

Сьогодні відбувся четвертий Diia summit, на якому було презентовано нові функції, зокрема можливість замовити довідку про несудимість.

Але, як зазначено в додатку, для отримання довідки потрібно зазначити свої ПІБ російською мовою.

Щодо цієї вимоги вже висловилися несхвально декілька українських громадських діячів, зокрема відомий громадський активіст та борець за українську мову, доктор філософії з фізико-математичних наук Львівського Національного університету імені Івана Франка? Святослав Літинський. 

“Ми вже виграли суд у МВС України - суд визнав таку вимогу незаконною” – зокрема зазначив Святослав у Facebook дописі.

Нагадаємо, що суд відбувся ще 18 листопада 2021 року. Святослав Літинський звернувся тому, що не зміг замовити довідку про несудимість, оскільки форма, яку потрібно заповнити для замовлення довідки, передбачає обов’язкове введення прізвища, імені та по батькові російською мовою, якою він не володіє. Також, на думку позивача, обов’язковість заповнення даних іноземною мовою є дискримінаційною, порушує його право на отримання довідки та покладає на нього додатковий обов’язок перекладу (транслітерації) відомостей.

У рішенні суду сказано повністю задовольнити Святослава, визнати протиправними та нечинними ті положення, які регламентують, що ПІБ мають бути вказані російською мовою, а також привести положення у відповідність до вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Знайти пояснення того, чому додаток “Дія”, як і Міністерство внутрішніх справ України, вимагає ПІБ саме російською мовою, також можна у рішенні суду: “Відповідач також вказує, що надання додаткової інформації, а саме зазначення російською мовою прізвища, ім`я та по батькові заявником дає можливість більш точно ідентифікувати особу в персонально-довідковому обліку єдиної інформаційної системи МВС, що своєю чергою, дозволяє запобігти поширенню неточної чи неправдивої інформації. Крім того, облік відомостей про особу в персональному довідковому обліку російською мовою було обумовлено міждержавними угодами в рамках СНД, зокрема, Угодою про обмін і у сфері боротьби зі злочинністю, учиненою 22 травня 2009 року, що зумовило збереження певного масиву відомостей про особу російською мовою”.

Міністерство внутрішніх справ України подало справу на апеляцію 4 січня 2022 року.

Окрім цього, на саміті було презентовано й інші нові функції: шеринг техпаспорта, опитування за допомогою платформи додатку, автоматичну реєстрацію будівництва та Е-грошову допомогу ВПО без зміни даних. Подробиці обіцяють повідомити пізніше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ