Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому значно ускладнився перетин кордону за системою "Шлях"

Як повідомив заступник начальника штабу - начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Ігор Матвійчук, 15% чоловіків, які перетинають кордон - супроводжують осіб з інвалідністю.
Ігор Матвійчук

Водночас Ігор Матвійчук прокоментував питання, чому волонтери, які використовують систему "Шлях" для перетину кордону, останнім часом стикаються зі значними труднощами та довготривалими додатковими перевірками.

“З липня цього року ми значно посилили заходи контролю за людьми, особливо тими хто їде по системі “Шлях”, зокрема тих, що їдуть вперше. Процедура ускладнилась, тому що ми долучили до роботи наших оперативних працівників. Йде ретельна перевірка фондів та документів які вони (волонтери, - ред.) надавали раніше”, - розповів Ігор Матвійчук.

Він також додав, що прикордонники зокрема перевіряють чи дійшла попередня допомога до кінцевого споживача, а не просто була задекларована. Також особа повинна володіти конкретною інформацією про мету поїздки.

Однак, якщо за добу по всій ділянці західного кордону виїжджає близько шести тисяч чоловіків призовного віку, то за допомогою системи “Шлях” - орієнтовно 150-200 чоловіків.

Ігор Матвійчук зазначив, що якщо взяти відсотково з шести тисяч осіб, то близько 45% це водії вантажівок, наступною великою категорією є супроводжуючі осіб з інвалідністю та люди з інвалідністю - це до 15% всіх чоловіків.

Він додав, що в  законодавстві не деталізовані правила перетинання кордону та система контролю. Тому одна людина з інвалідністю може супроводжуватись під час різних поїздок різними особами на підставі  “Акту встановлення факту догляду” який може видаватися на будь-кого та цей документ не є захищеним. Отже, в однієї особу з інвалідністю можуть бути ріні супроводжувачі під час виїзду та нема підстав перевірити чи повернулись попередні особи в Україну.

“Система потребує удосконалення, зараз йде листування та є доручення віцепрем'єра стосовно розробки змін до правил перетинання кордону. Міністерство “Соціальної політики” має врегулювати це питання, щоб за однією особою з інвалідністю міг бути закріплений лише один супроводжуючий", - заявив  Ігор Матвійчук.

Водночас він зазначив, що не існує відповідальності по цьому питанню, тому важко побороти цю систему.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ