Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи будуть студенти відпрацьовувати вкладені в них державою кошти

У Верховній раді України перебуває на розгляді законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам».
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Даний законопроєкт несе в собі пропозиції щодо перегляду і вдосконалення системи фінансування вищої освіти в Україні. Це включає зміни у механізмах виділення коштів на освіту, а також встановлення державної цільової підтримки для здобувачів вищої освіти. Метою є поліпшення фінансового забезпечення освітніх програм і забезпечення доступності вищої освіти для різних верств населення, а також удосконалення системи фінансування вищої освіти в Україні. 

Одним з основних нововведень є визначення положень, які забезпечують працевлаштування осіб, що здобувають або здобули вищу освіту за державним замовленням. Включаються права та обов'язки здобувачів освіти в контексті отримання роботи після завершення навчання в університеті, а також механізмів підтримки їхнього трудового впорядкування.

Як зокрема зазначено в законопроєкті, здобувач вищої освіти, який навчається за державним або регіональним замовленням буде зобов'язаний відпрацювати не менше трьох років у разі отримання відповідної пропозиції про працевлаштування. Договір про працевлаштування може бути укладений зі студентом після завершення ним половини періоду навчання, але не пізніше ніж за пів року до завершення навчання. На роздуми укладання договору у здобувача вищої освіти буде місяць після отримання відповідної пропозиції. У разі відмови студент зобов'язаний перейти на контрактне навчання або ж буде відрахований з навчального закладу. А у разі невиконання умов вже підписаного договору, він повинен повернути в бюджет кошти, які були витрачені на нього за період навчання.

Однак одним з пунктів законопроєкту зазначено, що якщо за період навчання у вищому навчальному закладі здобувачу освіти не надійшла пропозиція на працевлаштування у визначений законом час, то він не несе зобов'язань щодо укладання договору на працевлаштування. 

Варто зауважити, що особи, які здобувають або здобули медичну освіту за державні кошти, повинні отримати та прийняти пропозицію на працевлаштування в обов'язковому порядку.

На даний час законопроєкт №10399 перебуває на розгляді депутатів.

Підготувала Макарук Ольга

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ