Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика  |  Економіка

Чи доцільно витрачати бюджетні кошти на відновлення вітрильника в часи війни?

Рішення Львівської міської ради виділити 20 мільйонів гривень з міського бюджету на потреби Військово-Морських Сил (ВМС) України розпалило дискусію щодо пріоритетності таких витрат під час повномасштабного вторгнення росії.
Фрегат "Дружба"

Як напередодні повідомило видання LVIV.MEDIA, ці кошти можуть бути використані для відновлення єдиного парусного фрегата в Україні - "Дружба".

Ініціатором виділення коштів виступив міський голова Львова Андрій Садовий за підтримки командування ВМС ЗСУ. Проте під час голосування на сесії частина депутатів висловлювала занепокоєння через відсутність конкретики щодо цільового призначення субвенції. Побоювання виникали через можливість альтернативного використання цих грошей на забезпечення першочергових потреб діючих бойових підрозділів.

З одного боку, командування ВМС наголошує на необхідності підготовки майбутніх військових моряків на вітрильних суднах. Адже досвід практичного навчання під вітрилами є невід'ємною частиною морської освіти у багатьох країнах світу. Проте, з іншого боку, експерти висловлюють сумніви щодо першочерговості таких витрат в умовах війни.

"Я б ці кошти витратив на морські дрони. Зараз потрібно захищати себе, бо якщо не буде України та виходу до моря, професійні моряки вже не будуть потрібні", - зауважує керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" капітан 1 рангу Павло Лакійчук.

Видання також опублікувало комерційні пропозиції на закупівлю навігаційного та іншого обладнання для фрегата "Дружба", в яких ціни здаються значно завищеними порівняно з цінами інших постачальників. Це може вказувати на ризик неефективного використання бюджетних коштів громади Львова.

Водночас у ВМС ЗСУ наголошують на необхідності конфіденційності щодо використання виділених коштів з міркувань безпеки.

Підсумовуючи, слід зазначити, що питання доцільності відновлення вітрильного фрегата коштом бюджету Львівської територіальної громади в умовах війни залишається відкритим і дуже дискусійним. З одного боку, є традиція підготовки майбутніх моряків на вітрильниках. Проте, з іншого боку, в екстремальних умовах повномасштабного вторгнення росії є значно більш нагальні потреби, на які можна було б витратити 20 мільйонів гривень.

Ініціатива міського голови Андрія Садового щодо підтримки вітрильного флоту залишає багато питань без відповіді та вимагає детального обговорення та аналізу. Важливо забезпечити прозорість використання коштів, щоб гарантувати, що вони будуть спрямовані на дійсно важливі для громади потреби.

Зокрема рішуче виступила проти такого рішення голова бюджетної комісії Львівської міськради Наталія Шелестак: "У нас є дуже багато військових, які дзвонили з конкретними питаннями. Вони зараз на розгляді, і за браком коштів просто не будуть реалізовані. Ми віддаємо 20 мільйонів просто без запиту. Чи це буде справедливо, чи це буде правильно?".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ