Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи пов’язаний оцінювач Лоза з фігурантами "Афери століття"?

Недобудовані очисні споруди на вул. Персенківка у Львові Фонд Держмайна продав за заниженою вартістю фірмі родички головної фігурантки "Афери століття". При цьому було використано висновок про вартість майна, підготовлений оцінювачем Володимиром Лозою.

Корупційні схеми у сфері оцінки нерухомості в Україні тривалий час існували як цілком буденне явище. Дослідити цю тему "Гал-інфо" вирішило на конкретному прикладі: на оціночній діяльності ТОВ "Західна Українська Консалтингова Компанія", яке в останні роки встигло "засвітитися" в багатьох сумнівних справах.

Керівником, співзасновником та співвласником цієї фірми, що зареєстрована у Львові в квартирі на Сихові (з розміром статутного капіталу аж 3000,00 грн), є оцінювач Лоза Володимир Васильович.

У червні минулого року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Волинській та Закарпатській областях, яке очолював Микола Копач, продало на аукціоні недобудовані очисні споруди, розташовані за адресою м. Львів, вул. Персенківка, 19. За 3,2 млн гривень (без урахування ПДВ) їх придбало ТОВ "Тантал", що зареєстроване у Нагорянах Пустомитівського район та власниками якого є Володимир Гоцько та Ірина Малькова.

За наявною інформацією, йдеться про дружину скандально відомого податківця Сергія Малькова з офісу великих платників податків ДФС у місті Львові. ЗМІ, зокрема, писали про те, що в 2017 році, перебуваючи у декретній відпусці по догляду за дитиною, Сергій Мальков придбав за смішною ціною автомобіль Maserati Ghibli S Q4 (2015 р.в.) - за 765 тис. грн у литовської компанії Autodemas. Тоді як за таке авто такого року випуску в Україні пропонували 2,51 млн грн.

Про Сергія Малькова також відомо, що останнім часом він обіймав посаду старшого оперуповноваженого Міжрегіонального оперативного управління ОВПП ДФС та був звільнений з податкових органів в 2019 році.

Однак найцікавіша інформація – в іншому. Сергій Мальков є сином Людмили Малькової, яка замішана в афері з крадіжки комунального майна Львова (дану шахрайську схему медія назвали "Аферою століття").

Нагадаємо: йдеться про масштабну схему привласнення комунального майна, внаслідок якої лише від квітня до листопада 2016 року місто втратило понад 40 об’єктів нерухомості. Головними творцями схеми та її основними вигодонабувачами, за даними ЗМІ, були львів’янки Ірина Сандул та Людмила Малькова.

А тепер повернімося до продажі недобудованих очисних споруд на Персенківці. Є всі підстави вважати, що Фонд Держмайна даний об’єкт незавершеного будівництва продав ТОВ "Тантал" за заниженою вартістю. Більш детально дане питання "Гал-інфо" планує висвітлити у наступних публікаціях. Наразі ж звернемо увагу на те, що звіт про оцінку майна (об’єкта незавершеного будівництва – очисних споруд за адресою: Львівська область, м. Львів, вул Персенківка, 19) робило ТОВ "Західна Українська Консалтингова Компанія". І що згідно підготовленого висновку про вартість майна, підписаного Володимиром Лозою двічі – як оцінювачем та як директором, ринкова вартість об’єкта оцінки була визначена у суму 2 805 324 грн без ПДВ.

Зауважимо також, що поміж інших сумнівних справ, у яких фігурує ТОВ "Західна Українська Консалтингова Компанія", особливо вирізняється низка банкрутних справ.

Йдеться про справи, які розглядалися господарським судом Львівської області та у яких проведення оцінки майна замовлялось в ТОВ "Західна Українська Консалтингова Компанія". Стосуються вони, зокрема, банкрутства ПАТ "Херсонський оптовий торговий дім-97", банкрутств ТОВ "Торгова мережа "Барвінок", ТОВ "Октант", ПП «СІТІ-КОМ".

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ