Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Чим небезпечний дефіцит вітаміну B12 та що робити?

Усі вітаміни важливі для правильної роботи організму. Їхня нестача, як і надлишок, розхитують здоров’я — навіть якщо йдеться про звичайну аскорбінку. Але є один вітамін, дефіцит якого особливо критичний, — кобаламін, він же — В12.

Гіпо- та авітаміноз B12 дається взнаки на кожній системі організму, а тому проявляється дуже по-різному. Не дивно, що він наявний у більшості топових полівітамінних комплексів на порталі https://eva.ua/ua/12739-12748/vitaminy/.

Нерідко дефіцит кобаламіну буває за симптомами схожий на брак фолатів — похідних вітамінів з тієї самої B-групи. Але, хоч симптоми дефіциту B12 й «розмиті», усе ж є кілька тригерів, характерних саме для нього.

Погане кровотворення

Коли в організмі не вистачає B12, дуже зменшується утворення еритроцитів. Через зниження їхньої кількості кров гірше насичується киснем: виникає анемія. Це означає: 

  • періодичні запаморочення;
  • постійну втому і слабкість;
  • блідість шкіри.

Також за анемії навіть під час незначних навантажень може виникати задишка.

Пошкодження нервів

Цікавий факт: наш організм «вважає» тканини нервових волокон стороннім тілом і атакує їх всіма силами імунітету. Тому нерви еволюційно «сховані» від аутоімунних пошкоджень: буквально вкриті «ізоляцією», як кабелі. Ця захисна «ізоляція» називається мієліном. 

За відчутного дефіциту вітаміну B12 мієлін може почати точково руйнуватися. На пошкоджених ділянках імунітет буквально «випалює» нерви, і ті рубцюються. Через це погіршується їхня провідність, і сигнали від мозку, проходячи цими ділянками, «спотворюються» або взагалі не доходять до потрібних синапсів.

Наслідки цих процесів можуть бути дуже різноманітними:

  • порушення координації та рівноваги, падіння;
  • оніміння і поколювання в різних частинах тіла, їх набряк;
  • втрата пам’яті, сплутаність думок, часткова деменція;
  • погіршення нюху та смаку, зниження апетиту;
  • оптичні нейропатії, помутніння в очах.

У разі сильної та тривалої демієлінізації також можливий частковий параліч, галюцинації та психічні розлади, як-от депресія чи параноя. Усе залежить від того, в якій саме частині організму пошкодилися нерви.

Інші проблеми

Крім того, вітамін B12 напряму залучений до вироблення соляної кислоти. Через його нестачу і залуження шлункового соку може розвинутися гастрит, виникнути проблема зі шлунково-кишковим трактом. У більш складних випадках починається печія, розвивається гастрит і худорба.

Тож вітамін B12 — це по-справжньому життєво необхідна речовина, і боротися з її нестачею треба якнайраніше та якнайрадикальніше. Для профілактики не зайвим буде пропити полівітамінні комплекси. Але не завжди все вирішується одним лише прийманням БАДів.

Будьте здорові: не будьте веганом

Існує лише два варіанти поповнити запас B12 в організмі: з’їсти щось, багате на B12, або «витягти» кобаламін та спожити екстракт з таблетки-вітамінки.

А річ у тім, що кобаламін виробляють дуже специфічні бактерії, які живуть лише в організмах тварин та в деяких рідкісних водоростях. Водночас водоростей доведеться з’їсти стільки, що набагато раніше, ніж ви отримаєте потрібну порцію вітаміну, можна отруїтися йодом.

Синтез кобаламіну, як такий, можливий. Але це доволі складна сполука і тому виробляти вітамін штучно в лабораторіях — нерентабельно. Тому практично весь B12, що продається в аптеках, банально екстрагується з м’ясної сировини, здебільшого — зі свинячої та яловичої печінки. Саме тому на дефіцит кобаламіну найчастіше страждають саме вегани.

Відповідно, щоб запобігти дефіциту B12, потрібно регулярно їсти м’ясо, яйця, рибу та молочні продукти. Якщо ви відмовляєтеся від цих продуктів — ви в групі ризику; тож, можливо, варто переглянути харчові вподобання.

Тонкий баланс міліграмів

У вітамінів існують речовини-антагоністи (у кожного — свої). Чим більше в крові таких речовин, тим гірше засвоюється вітамін. До антагоністів кобаламіну належать деякі протизаплідні засоби (КОК), тому у випадку гіповітамінозу варто переглянути засоби контрацепції.

Але найбільше справа ускладнюється тим, що один з антагоністів B12 — вітамін С. Він знижує концентрацію в шлунковому соку гастромукопротеїну, а без нього навіть «кінські» порції кобаламіну просто не засвоюються. Тож для збалансованого споживання варто розділяти приймання їжі, багатої на вітаміни B12 та С; наприклад, снідати м’ясом, а вечеряти фруктами.

Тож, якщо резюмувати: збалансовано харчуйтеся, періодично пийте полівітаміни, будьте обережні з оральними контрацептивами — і все буде добре.

Але якщо підозрюєте в себе гіповітаміноз — не полінуйтеся таки дістатися лікарні й здати аналізи: воно того варте.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ