Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Кальцій у раціоні: як забезпечити його потребу в організмі

Кальцій для дорослих – один з найважливіших мінералів, необхідних для правильного функціонування всього організму. Його сприймають насамперед як основний будівельний матеріал для кісток і зубів. Однак, цей елемент впливає на багато інших процесів в організмі. Оскільки його дефіцит може призвести до серйозних ускладнень, дуже важливо регулярно отримувати достатню кількість з їжею.

Кальцій – в чому його важливість для організму?

Найважливішими властивостями кальцію є:

  1. Підтримка гомеостазу.
  2. Участь у гормональній регуляції.
  3. Регуляція м'язових скорочень.
  4. Участь у передачі нервових імпульсів.
  5. Регуляція серцевого ритму.
  6. Контроль артеріального тиску.

Можна з упевненістю сказати, що кальцій дуже важливий в раціоні харчування кожної людини. Властивості, якими він володіє, мають величезне значення для здоров'я і самопочуття людини.

Харчові джерела кальцію

Кальцій – необхідний елемент раціону, який відіграє важливу роль у підтримці здоров'я кісток і зубів, м'язової та нервової функцій, а також згортання крові. Існує багато джерел кальцію, які ви можете включити у свій добовий раціон. Намагайтеся харчуватися різноманітно, щоб підтримувати нормальний рівень кальцію в організмі. Ось продукти, багаті кальцієм, які можуть задовольнити ваші потреби:

  1. Молоко та молочні продукти: молоко, йогурт, сир та інші продукти, де міститься кальцій. Обирайте нежирні або знежирені варіанти, якщо ви стурбовані обмеженням споживання жирів.
  2. Зелені овочі: капуста, шпинат, броколі та пекінська капуста – хороші джерела кальцію. Однак варто зазначити, що деякі овочі також містять сполуки, такі як щавлева кислота, які можуть перешкоджати його засвоєнню. Варто збалансувати свій раціон і споживати різноманітні джерела кальцію.
  3. Горіхи та насіння: мигдаль, кунжут, лляне насіння та чіа – приклади багатих на кальцій горіхів та насіння. Додайте їх до свого раціону як перекус або як інгредієнт до салатів і порційних сніданків.
  4. Риба з їстівними кістками: певні види риби, такі як сардини та лосось, багаті на кальцій.
  5. Соєві продукти: тофу та інші, такі як соєве молоко, можуть бути збагачені кальцієм і є гарною альтернативою для тих, хто уникає молочних продуктів або має непереносимість лактози.
  6. Напої, збагачені кальцієм: деякі напої на рослинній основі та фруктові соки можуть бути збагачені кальцієм. Перевірте етикетки, щоб знайти продукти, які є джерелом кальцію.

Варто зазначити, що норма кальцію в продуктах може варіюватися, тому завжди корисно перевіряти етикетки продуктів і вибирати ті з них, які мають високий вміст кальцію. Якщо ви не можете отримати достатню кількість кальцію в їжі зі свого раціону, ви також можете проконсультуватися з дієтологом або лікарем, щоб розглянути можливість прийому добавок.

Література

1. Shlisky J., Mandlik R., Askari S., Abrams S., Belizan J.M., Bourassa M.W., Cormick G., Driller-Colangelo A., Gomes F., Khadilkar A., Owino V., Pettifor J.M., Rana Z.H., Roth D.E., Weaver C. Calcium deficiency worldwide: prevalence of inadequate intakes and associated health outcomes. Ann. N. Y. Acad. Sci. 2022; 1512(1): 10-28. doi: 1111/nyas.14758.

2. Білко, Т. М. (2013). Значення кальцію в метаболічних процесах організму та шляхи подолання його дефіциту. Превентивна медицина, (3), 33.

3. USDA, Food Data Central [Internet][dostęp: 10.05.2023].

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ