Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Чиновники хочуть диктувати ціни на мобільний зв'язок та інтернет

Чиновники хочуть диктувати ціни на мобільний зв'язок та інтернет, - Економічна правда.

Верховна Рада може дозволити Національній комісії регулювання зв'язку та інформатизації регулювати ціни на послуги мобільних операторів та інтернет-провайдерів.

Відповідний законопроект 3549-1 депутати розглядатимуть на засіданні у вівторок, 7 лютого.

Президент Київської Школи Економіки Тимофій Милованов зазначає, що підпункти 15, 16, 19 та інші підпункти пункту 1 статті 26 дозволяють національному регулятору встановлювати тарифи на послуги операторів ринку. Також стаття 63 пункт 4 прямо прописує державне цінове регулювання для кінцевих клієнтів.

"Держава гарантує універсальне обслуговування, тобто забезпечення універсального доступу споживачів, у тому числі споживачів - фізичних осіб з обмеженими можливостями, до електронних комунікаційних мереж загального користування та надання універсальних послуг нормованої якості за регульованими державою тарифами", - пише Милованов у своєму блозі на УП.

За його словами, пряме цінове регулювання, суперечить принципам ринкової економіки та призведе до підвищення ризиків для економічного зростання та корупційних ризиків.

"Може статись так, що оператори ринку будуть лобіювати регулятора щодо цін, замість того, щоб боротись один з одним в конкурентній боротьбі на ринку. Також регулятор не буде в змозі швидко та ефективно реагувати на зміни ринкових умов", - вважає президент Київської Школи Економіки.

На думку Милованова, закон має чітко прописати які саме ціни, за яких умов і як можуть регулюватись, а не надавати регулятору загальну можливість регулювати ціни на ринку.

"Чим більше чіткості буде в цих пунктах, тим краще для економіки і менше ризиків корупції. Також, якщо ціни, особливо, кінцевим споживачам, будуть мати ознаки зговору, то контроль за цим може і має бути здійснений антимонопольним комітетом", - підсумував він.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ