Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

COVID-19 повертається: на Львівщині фіксують зростання кількості хворих

У Львівській області в період з 1 по 7 серпня провели 477 досліджень. З них позитивні - 218. У лікарнях на лікарняних ліжках перебувають 111 осіб. Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.
Фото Олена Ляхович

За весь період пандемії підтверджених випадків захворювання на ковід в області - 308 071, з них летальних - 6 704. Одужали - 300 896.

Окрім того, наприкінці липня в Україні виявили новий штам коронавірусу «Омікрон» – ВА.5. Раніше визначали лише різновиди ВА.1 та ВА.2 цього штаму. 

Як повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко, з Львівщини відправили до Києва зразки тестів з підозрою на наявність нового штаму, а у Чернівцях виявлено вже дев’ять випадків захворювання, викликаного ним.

«В Європі та Україні фіксують зріст захворюваності на Covid-19. Більшість випадків спровоковані новим штамом ВА.4 або ВА.5, який відрізняється від інших штамів більшою заразністю. Вакцинація – єдиний надійний захист. Людина повинна отримати дві дози вакцини, як вакцинальний комплекс, а через шість місяців – зробити бустерну дозу. Також в Україні дозволена друга бустерна доза для людей, старших 60 років і для хто, хто має імунодефіцитні стани. Ця доза вводиться після чотирьох місяців після отримання першої бустерної дози», - зазначила Наталія Іванченко.

Нагадаємо, щоб отримати щеплення, слід звернутися до сімейного лікаря.

Що відомо про новий різновид? 

Підтип BA.5 штаму «Омікрон» вперше виявили у Південній Африці у зразку, відібраному 25 лютого 2022 року.

У травні цього року у Європейському центрі контролю та профілактики захворювань назвали підтипи ВА.4 та ВА.5 «такими, що викликають занепокоєння». 

Станом на 17 липня підтип ВА.5 штаму «Омікрон» виявляють у більш ніж 75% зразків, відібраних у пацієнтів із COVID-19 у США та майже у 80% зразків у Великобританії.  

У середньому цей підтип розповсюджується в країнах Європи на 50% швидше у порівнянні із підтипом ВА.2, який поширювався цієї зими – одразу після первинного штаму «Омікрон». 

Якщо порівняти підтип BA.5 із «основним» штамом «Омікрон» та ВА.2, то можна сказати, що цей різновид є ближчим до останнього – він має лише чотири додаткові мутації. Фактично це означає, що вірус може більше ухилятись від імунної відповіді. 

За даними ВООЗ, на фоні поширення підтипу ВА.5 в Європі почала зростати кількість тяжких випадків та смертей. 

Разом із тим прямих доказів зв’язку між цими двома подіями наразі немає. Необхідні подальші дослідження, спрямовані на визначення тяжкості перебігу захворювання, спричиненого цим підтипом штаму «Омікрон».

Наявна інформація вказує, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу.

Більшість доступних досліджень імунітету проти підтипу ВА.5 провели «у пробірці», вони потребують подальшого підтвердження.

Водночас з досліджень клітинного імунітету відомо, що Т-клітини, утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму «Омікрон». Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ