Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

COVID-19: як впоратися з занепокоєнням і панікою

Панікуєте з приводу коронавіруса? І у вас є підстави, адже, здається, весь світ сьогодні говорить тільки про це. Безумовно, варто турбуватися з приводу COVID-19, але в межах розумного.

Невизначеність щодо потенційно небезпечного для життя вірусу викликала виблиск громадського неспокою. Так що, якщо ви починаєте хвилюєтеся і безперестанно думаєте про COVID-19, ви не самотні.

Але можливо вас заспокоїть те, що коронавірус - лише одна з різновидів респіраторної вірусної інфекції, а лікарі знають, як лікувати респіраторні захворювання. Також лікарі навчені роботі з інфікованими пацієнтами. Важливо розуміти, що лікування вірусних респіраторних захворювань не є чимось новим в медицині. Керівні принципи існують, і вони оновлюються в міру надходження нової інформації.

Так що, залиште лікування фахівцям. А ось що ви дійсно можете і повинні зробити - захистити себе і оточуючих від інфікування.

Ви повинні знати, що захист від коронавируса такий саме, як від грипу та інших респіраторних інфекцій: мийте руки, обробляйте поверхні антисептиками, прикривайте рот і ніс серветкою, не торкайтеся обличчя, уникайте хворих, уникайте скупчень людей і залишайтеся вдома. Детальніше з оперативною інформацією щодо коронавірусу та з рекомендаціями ви можете ознайомитися за посиланням.

Але разом з тим, непередбачуваність ситуації і тривожні новини в країні та в світі можуть привести до розвитку стресу і появи таких ознак:

  • Розлади сну
  • Проблеми з концентрацією.
  • Гнів, тривога і паніка.
  • Підвищена чутливість до свого самопочуття і підвищена стурбованість своїм здоров'ям
  • Почуття безпорадності.
  • Острашка людей, які кашляють або здаються хворими.
  • Соціальна ізоляція.

Для того, щоб зменшити стрес і полегшити паніку, фахівці рекомендують наступні кроки:

Не ховайтеся від інформації, але будьте критичними. Важливо бути в курсі останніх новин щодо COVID-19. Але підходьте до новин вибірково: отримуйте факти з достовірних джерел, читайте офіційні сайти. Будьте обережні з публікаціями в соціальних мережах і неспеціалізованих сторінках в мережі інтернет. Особливо намагайтеся уникати публікацій людей, що нагнітають паніку.

Думайте про перспективу. Так, сьогодні увагу мільйонів людей зосереджено на COVID-19. Але пандемія коронавируса - це лише одна з подій у вашому житті. Зосередьте свою турботу на тому, що ви можете контролювати.

Не присвячуйте весь свій час новинам про COVID-19. Відпочиньте від висвітлення ситуації в ЗМІ або соціальних мережах, якщо ви панікуєте з приводу новин або статті, яку ви тільки що прочитали в Інтернеті. Якщо нескінченні розмови про коронавірус вас засмучують, змініть тему розмови, коли зможете.

Будьте уважні і усвідомлені. Не всі, з ким ви контактуєте, інфіковані COVID-19. Хоча обережність і профілактичні заходи надзвичайно важливі зараз, не у всіх, хто кашляє, є вірус. Самосвідомість - велика складова ослаблення громадського неспокою. Зосередьтеся на тому, що ви можете зробити.

Постарайтеся зберегти нормальність. Це може бути важко зі скасуванням поїздок і заходів, з закриттям шкіл і з ідеєю «соціального дистанціювання», які завжди в голові. Але важливо намагатися підтримувати якийсь графік. Рутина змушує більшість людей, особливо дітей, відчувати себе в безпеці. Намагайтеся дотримуватися нормального режиму сну і прийому їжі і зосередьтеся на заняттях, які змушують вас відчувати себе щасливими, таких як читання книги, перегляд улюбленого кіно або гра в настільну гру з сім'єю.

Або прогуляйтеся, поки ви не в карантині, трохи свіжого повітря - це завжди гарна ідея!

Дуже добре допомагає впоратися зі стресом фізичне навантаження. Присвятіть час фізичним вправам. Адже для того, щоб підтримувати своє тіло і дух в тонусі, вам зовсім необов'язково потрібен спортзал.

І пам'ятайте про необхідність правильного харчування. Збалансована їжа, багата вітамінами і мікроелементами, зробить ваш імунітет міцніше, щоб ефективніше захищати вас від інфекції.

Якщо ви виявите, що ніяк не можете впоратися зі своїми проблемами, зверніться за допомогою до фахівця з психічного здоров'я. Він або вона може допомогти вам визначити тригери і дати вам інструменти для практики, коли ви виявите, що ви вже не владні над своїм занепокоєнням.

Підготовлено
Н. Усенко
ЦГЗ МОЗ України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ