Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Данія і Гренландія посилюють оборонні зв'язки через Трампа

Данія та Гренландія домовилися посилити співпрацю в галузі безпеки та оборони, посилаючись на зростаючу стратегічну роль арктичного регіону, оскільки танення льоду відкриває нові торгові шляхи та покращує доступ до природних ресурсів острова.

"Присутність командування оборони Данії в Арктиці та північній Атлантиці буде ще важливішим у наступні роки, оскільки геополітичне значення Арктики зростає", - сазано в заяві Міністерства оборони Данії, передає Європейська правда.

У заяві йдеться про візит прем'єр-міністра Данії Метте Фредеріксен до Гренландії після дипломатичної сутички зі США.

Угода, оголошена в п’ятницю в Копенгагені, передбачає плани проведення спільних військових навчань та навчань надзвичайних служб. Минулого тижня Данія надіслала 38 пожежників до Гренландії, щоб допомогти загасити пожежу біля Сісіміута, у західній частині острова, що почалася на початку липня.

Міністр оборони Данії Тріне Брамсен заявив, що уряд під керівництвом соціал-демократів також розглядає можливість надіслати більше військових кораблів.

"Загрози та наслідки, спричинені зміною клімату, вимагають нашої присутності", - заявив Брамсен.

Гренландія - багата нафтою і рідкісними мінералами Землі і є домом для американської військової бази. Росія та Китай також прагнуть більшої присутності в арктичному регіоні.

Гренландія отримала автономію в рамках Данії в 1979 році, у 2009 році острів отримав самоуправління. Копенгаген зберігає контроль лише над зовнішньою політикою та обороною Гренландії.

Нагадаємо, Трамп не поїде до Данії, бо та не хоче продавати Гренландію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ