Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Дата об’єднавчого собору Української церкви стане відома наступного тижня — радник президента

Наступного тижня стане відомо, коли відбудеться об’єднавчий собор єдиної Української православної церкви.

Про це в ефірі програми «Нині вже» на Громадському повідомив радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко.

«Я думаю, що ми дізнаємося про це на початку, може в середині наступного тижня, бо ми очікуємо повідомлення від Вселенського патріарха про запропоновану дату. І тоді вже українські єпископи зберуться для того, щоби обрати предстоятеля (єдиної УПЦ — ред.)», — сказав він.

Павленко наголосив, що об’єднавчий собор точно пройде в грудні. Після цього, за його словами, залишиться одне питання.

«Воно символічне, воно дуже важливе. Це питання того, щоби Вселенський патріарх очолив службу в Константинополі, щоби було співслужіння (з предстоятелем нової УПЦ — ред.). І після того буде надано томос», — резюмував радник президента.

Раніше Павленко заявив, що Вселенський патріарх Варфоломій вручить томос про автокефалію обраному патріарху єдиної Української церкви, а до того його текст не буде опублікований.

Нагадаємо, 29 листопада Синод Вселенського патріархату підготував статут (конституцію) майбутньої Української церкви, але не назвав дату проведення об’єднавчого собору.

19 листопада у Константинополі офіційно підтвердили намір надати Україні томос, а також повідомили, що Об’єднавчий собор відбудеться у грудні.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. 15 жовтня синод РПЦ у Мінську вирішив розірвати відносини з Константинополем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ