Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - у Львові створили товариство для популяризації народної мови
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - у Львові створили товариство для популяризації народної мови

20 грудня 1868 року у Львові вчені та митці заснували товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Організатори вживали чисту народну мову та намагалися впроваджувати її в пресу і театр, школу і науку.
Колишній будинок "Просвіти", Львів. Фото: Вікіпедія

Члени "Просвіти" організовували читальні, видавали українські підручники для шкіл, які на перших порах виходили за редакцією відомого українського письменника Юрія Федьковича, пише gazeta.ua.

В ній активно працювали Леся Українка, Борис Грінченко Михайло Коцюбинський, Іван Франко, Михайло Грушевський, Іван Карпенко-Карий, Семен Гулак-Артемовський.

Першим головою новоствореного Товариства обрано молодого, але загальновідомого музиканта, диригента та письменника, професора академічної гімназії Анатоля Вахнянина. Незважаючи на складні політичні умови, "Просвіта" розвивалася стрімкими темпами не лише у Львові – за сприяння просвітян філіали Товариства відкривалися як у Галичині, так і на Лівобережній України. У 1934 році "Просвіта" нараховувала понад три тисячі філіалів.

Після заснування "Просвіти" її філії утворено в Станиславові, Коломиї, Кутах, Делятині. 1939 рік став останнім роком існування "Просвіти". Сталінські соратнки знищили у центральному будинку Товариства (площа Ринок, 10) його архів, цінні історичні документи і рукописи, друковану продукцію. Так вони вчинили з осередками "Просвіти" і в інших містах і селах. Відтоді Товариство "Просвіта" існувало лише за межами України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ