Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

Діяльність Товариства "Просвіта" назавжди вписана в історію українського державотворення

Святкування 150-річчя
Святкування 150-річчя "Просвіти"
Петро Порошенко на святкуванні 150-річчя
Петро Порошенко на святкуванні 150-річчя "Просвіти"
Святкування 150-річчя
Святкування 150-річчя "Просвіти"
Святкування 150-річчя
Святкування 150-річчя "Просвіти"
Святкування 150-річчя
Святкування 150-річчя "Просвіти"
Святкування 150-річчя
Святкування 150-річчя "Просвіти"
1/6
Президент України Петро Порошенко у Львові звернувся з привітаннями товариству "Просвіта" із 150-річчям, повідомляють в Офіційному інтернет-представництві Президента України.

"Нас зібрала у цій залі визначна дата. Рівно 150 років тому, 8 грудня 1868 року у Львові було засноване Товариство "Просвіта". Абсолютно без перебільшення можна сказати, що ця дата і ця назва назавжди вписані в історію державотворення. Бо та подія означала створення нашої національної домівки поверх тогочасних кордонів, коли наша Вітчизна була ще поділена між різними імперіями. Імперії згодом впали. А ми були, ми, українці є і ми будемо", - звернувся Президент Петро Порошенко до присутніх на урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування Товариства "Просвіта" в ході робочої поїздки до Львівської області.

Глава держави зазначив, що Діячі "Просвіти" піднялися над імперськими кордонами і побачили єдиний український народ зі своїм історичним корінням, власною мовою, оригінальними культурними традиціями. "Єдність українського народу від Карпат по Кубань та його окремішність від народів польського та російського", – кредо діяльності "Просвіти", яке сформулював на її перших зборах Анатоль Вахнянин. Від нього Товариство не відступило ні на йоту. І не дарма 150 років "Просвіти" так перегукується із століттям Злуки, що наближається", - зауважив він.

За його словами, "просвітяни" - тисячі й тисячі учителів, панотців, студентів, лікарів, підприємців, службовців дали нам приклад того, що не слова, а віра та тяжка праця творять націю та державу. Але з діяльністю Товариства пов’язали себе і видатні українці  Іван Франко, Леся Українка, Микола Лисенко, Михайло Грушевський, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко, Юрій Федькович.

Глава держави зазначив, що зусиллями діячів Товариства зводилося на ноги українське громадянське суспільство, народжувалася сучасна нація: "Засновувалися різноманітні спілки та рухи. Масово відкривалися бібліотеки, школи та публічні читальні. Працювали курси навчання для неписьменних, друкувалися книги та підручники. Було започатковано діяльність народного театру, музеїв та друкарень, різних курсів і шкіл. Проводилися народні свята, зʼїзди і краєзнавчі походи".

"Вихована "Просвітою" патріотична молодь готувалася взяти до рук зброю для боротьби за незалежність України. З товариством пов’язане створення "Соколу", "Січі", "Пласту", - додав Президент та зауважив, що просвітницька робота з полоненими з наддніпрянської України під час Першої світової давала свій результат – тисячі їх поверталися додому вже не малоросами, а свідомими українцями, які стали згодом до лав війська, що боронило УНР.

"Так, перша у ХХ столітті українська держава, ослаблена внутрішніми чварами політиків, впала під навалою з півночі. Україну знову поділили чужі країни. Національне відродження в УРСР розстріляли і виморили голодом. Це була та ціна, яку наш великий народ заплатив за відсутність єдності в української еліти. І Голодомор, що був геноцидом українського народу, і концентраційний табори НКВС і багато іншого…  Але в українців залишилась велика надія, і цю надію берегла "Просвіта". В роки Другої світової виховане товариством нове покоління патріотів знову стало на боротьбу за свободу і незалежність України", - сказав Президент.

За його словами, на збережених і переданих новому поколінню історичних прикладах героїзму в боротьбі за незалежність України вчимо зараз і нову українську армію, нові Збройні Сили, справжнє патріотичне українське військо. "В України є нова армія – добре підготовлена, оснащена зброєю, професійна, патріотична, з умінням достатнім, щоб стримати російську агресію. Вона вже входить до числа найкращих армій Європи, переходить на стандарти НАТО, набуває досвіду і вміння перемагати", - сказав він.
Петро Порошенко додав, що цього року офіційним вітанням наших Збройних Сил стало: "Слава Україні! Героям слава!". "Це неймовірна гордість, яку ти відчуваєш за свій народ. І вчора, коли я приймав великого друга українського народу Президента Литовської Республіки Далю Грібаускайте і ми обходили стрій Почесної варти Президент звернулася до наших воїнів: "Слава Україні!", - розповів Глава держави.

"Ці слова об’єднують нас з усіма поколіннями, які боролися за самостійну Україну", - сказав він.

Глава держави також зауважив, що у новітній історії України справу "Просвіти" продовжило Товариство української мови імені Тараса Шевченка, яке очолив Дмитро Павличко. "Я хочу скористатися цією можливістю і подякувати всім ветеранам-"просвітянам", які  здобували незалежність України", - сказав Президент.

Глава держави зазначив, що "просвітяни" завжди робили і продовжують робити велику справу, бо їх небайдужості, досвіду, сил та енергії Українська держава потребує і зараз.

Президент вручив високі державні нагороди членам Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ