Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Не теорією єдиною, або як у Львівському університеті навчають майбутніх журналістів

Навчання майбутніх журналістів у Львівському університеті стає більш практико-орієнтованим.

Часто від студентів різних спеціальностей, зокрема журналістів, можна почути: “Нам потрібно більше практики!”. Молодь неодноразово скаржиться на одноманітне вивчення теоретичних предметів та загальних дисциплін. 

Проте вже взимку 2024 року на факультеті журналістики ЛНУ ім. Івана Франка відкрили студентську радіостудію, де майбутні медійники можуть записувати власні подкасти, радіоновини та інтерв’ю. А ще минулоріч кафедра радіомовлення і телебачення відновила активну діяльність студентського телебачення - “Franko TV”. 

Більше про створення інформаційних просторів для розвитку практичних навичок і професійних компетентностей журналістів розповіли Гал-інфо викладачі та студенти факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка.

Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
1/1


Студентське телебачення “Franko TV” існує у Львівському університеті вже понад 10 років. Керівник лабораторії сучасних медіатехнологій факультету журналістики Марʼян Павлик у коментарі для Гал-інфо розповів, що найбільшого розвитку студентське телебачення досягло у 2013-14 роках під час Революції Гідності. Адже команда створеного у 2012 році FrankoTV активно долучалась до висвітлення Львівського Євромайдану. 

“Матеріали FrankoTV тоді брали навіть іноземні медіа. Пам’ятаю, що навіть CNN використовували наш відеоряд з Львівського Майдану. У той час ми набирали обертів, про нас знали і нас дивилися. З того часу наше студентське телебачення і працює”, - зазначив Мар’ян Павлик.

Щороку на кафедру радіомовлення і телебачення приходить близько 30-40 студентів, яких навчають журналістської майстерності у цих фахових профілях. Проте донедавна функціонування FrankoTV було несистемним, а тому не всім майбутнім теле- і радіожурналістам вдавалось реалізовувати теоретичні знання на практиці. 

Завідувачка кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Парасковія Дворянин зазначає, що одним з викликів у роботі зі студентами стало те, що вони обирають свою спеціалізацію аж на третьому курсі. А тому фактично фах тележурналіста починають опановувати вже тоді, коли часто або змінюють пріоритетну для себе професію, або ж вже працюють за спеціальністю. А тоді часу та мотивації займатись практичною журналістикою на факультету стає значно менше. 

Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
1/2

Окрім цього, слід зазначити, що студенти, які приходять на кафедру аж на третьому курсі, володіють більше теоретичними знаннями. Фахова українська мова, історія журналістики та теорія літератури - у розкладі студентів-журналістів і справді переважають загальні дисципліни. А тому до третього курсу часто буває, що студенти навіть ніколи не тримали в руках мікрофон та не записували інтерв’ю для публікації у відео- чи аудіоформаті.

А тому минулого року кафедра розпочала тривалий процес реформування. Зокрема, обов’язковим для її студентів стало створення щотижневих випусків новин для FrankoTV. Для цього майбутніх журналістів ділять на невеликі редакції, кожна з яких має свого наставника серед викладачів. Відповідно до складеного графіку, щотижня кожна редакція створює новинні сюжети та складає їх у підсумковий випуск. 

“Студентське телебачення — це велика система, це редакція викладачів та студентів, їхня взаємодія у вигляді планування випусків у п'ятницю, знімання та монтажу сюжетів впродовж тижня”, - розповіла Парасковія Дворянин у коментарі для Гал-інфо. Тобто студентів навчають не лише писати сюжети та зачитувати їх, але й, за їхнім бажанням, працювати операторами та відеорежисерами.

Тривалість створення одного сюжету є завжди різною. Відеорежисер та один з провідних працівників телестудії Андрій Гірняк у коментарі для Гал-інфо розповів, що на це впливає вид і тривалість події, а також складність теми, яку прагне розкрити у своєму матеріалі студент. 

“Найчастіше студенти, особливо коли це їхня перша робота, пишуть дуже довго сценарії до сюжетів. Буває, що надсилають їх вночі, але ми все одно їх вичитуємо та вносимо правки. Але чим більше студенти працюють, тим щоразу менше вони роблять помилок і процес створення сюжету стає швидшим”, - розповів Андрій Гірняк. 

Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
1/1

Найбільші проблеми у студентів, за словами завідувачки кафедри, виникають саме зі створенням саме текстів майбутніх сюжетів. Адже студенти більше звикли писати розлогі матеріали, з описовими елементами, які, натомість, не є доречними для текстів сценаріїв для сюжетів на телебаченні або радіо. Про виклики в роботі у телевізійній журналістиці поділилась студентка 3 курсу факультету журналістики Валерія Данилюк

“Найскладнішим є написати саме сценарій для сюжету, розписати всі синхрони і текст журналіста. З часом ми вже розуміємо, що не варто вживати клішовані або ж звичні фрази”, - розповіла студентка. 

Ще одним викликом для студентів є робота в об’єктиві, адже багато хто хвилюється, як правильно працювати перед камерою. Мар’ян Павлик зазначає, що такий страх та невпевненість поступово зникають лише за умови постійної практики, яка, відповідно, стає визначальною у процесі професійного зростання журналістів. 

“Для нашої команди FrankoTV важливо допомагати студентам побороти страх перед записом першого інтерв’ю, бліців на вулиці чи стендапу. Тому в певній мірі ми з викладачами працюємо як психологи”, - зазначив Мар’ян Павлик.  

Щодо тематики, яку висвітлюють студенти у сюжетах для FrankoTV, то, звичайно, у фокусі камер перебуває Львівський університет, а також проблеми, які торкаються студентського життя, науки, освіти. Проте власні теми також вітаються, адже з власних ініціатив молоді народжується багато нових ідей, зазначила Парасковія Дворянин. 

“Я маю мрію, аби ми щодня створювали сюжети, але я не хочу, щоб це стало зобов'язанням, що ми конче мусимо. Важливо, щоб студенти жили цим матеріалом і хотіли над ним працювати. А для цього їм має бути цікаво, це має бути про них. Коли вони знімають про університет, викладачів чи інші факультети, вони мають розуміти, що є у цій темі, що впливає на їхнє навчання, життя і майбутнє”, - зазначила завідувачка кафедри.

Студентка Валерія Данилюк також розповіла Гал-інфо, що організація студентського телебачення мотивує до навчання. “Ми журналісти практики, нам потрібно практикуватись “не на пальцях” скажімо. Тому важливо, що на факультеті у нас є як радіостудія, так і телестудія. Це дуже надихає студентів цікавитись журналістикою більше, адже є можливість попрактикуватись. А саме в той момент, коли твій сюжет виходить у випуску на ютубі, ти відчуваєш, що воно того варте”, - зазначила студентка. 

Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
Фото факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка
1/3

Додамо, що у лютому 2024 року на факультеті журналістики ЛНУ ім. Івана Франка також відкрили радіостудію, у якій студенти можуть записувати подкасти, новинні випуски для радіо, інтерв’ю тощо. Організували такий інформаційний осередок у кабінеті, у якому раніше зберігалась колекція діаспорної літератури та періодичних видань, яку збирав колишній декан факультету журналістики Михайло Присяжний. 

Сьогодні ці книги стали доповненням до загального інтер’єру та створюють особливий звук, який є визначальним для запису якісного аудіо. Окрім цього, різноманіття діаспорних видань різного спрямування відображає глибину знань та проблем, які обговорюють в студії майбутні журналісти разом зі своїми викладачами та запрошеними гостями.

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ