Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії - в Берліні спалили близько 20 тисяч книжок
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - в Берліні спалили близько 20 тисяч книжок

10 травня 1933 року на площі Опери в Берліні студенти-нацисти спалили близько 20 тисяч книжок "неарійського духу". Такі ж акції пройшли в 20 найбільших містах Німеччини. Це стало стало початком епохи державної цензури і контролю за культурою.

Після приходу нацистів до влади в січні 1933-го Адольф Гітлер отримує диктаторські повноваження. Призначає 36-річного філолога-германіста Йозефа Геббельса рейхсміністром народної освіти і пропаганди. Геббельс підпорядковує пресу, кіно, театр, радіо, спорт націонал-соціалістичним ідеалам. На догоду Гітлеру очищує організації культури від євреїв. Хто не виконує вказівки партії — звільнені, виключені із мистецьких спілок, заборонені.

У квітні Геббельс дає вказівку відділу преси і пропаганди студентського союзу спланувати загальнонаціональну "Акцію проти негерманського духу". 29-річний берлінський бібліотекар, прихильник партії нацистів, Вольфганг Герман складає "чорні списки шкідливої та небажаної літератури" – усього більше 300 авторів.

У Берліні призначили премію для школярів і студентів. Хто виявить одну марксистську або пацифістичну книжку в публічній бібліотеці - отримає від партії один австрійський шилінг. У шкільній бібліотеці - два шилінги. Берлінська політична поліція конфісковує 10 тис/ центнерів марксистської літератури з бібліотек і книжкових магазинів. Залишили лише по 25 примірників кожної книжки при міністерській бібліотеці - для "довірених осіб". Тимчасово усі книжки склали на стайні кінної поліції.

Партійці складають "білі" списки книжок для заміни вилучених. Дозволяють твори німців Гете і Шиллера, любовні романи та воєнні книги про братерство та любов до Німеччини. 
Студентські організації оголошують, що увечері, 10 травня, на головних майданчиках палитимуть книжки. Викладачів університету та місцеву інтелігенцію наполегливо просять бути присутніми. Студенти вищої технічної школи у Мюнхені навіть розсилають запрошення - Einladung zum Verbrennungsakt - "Запрошення на підпал" із сценарієм дійства. Вказано дрес-код: уніформа або чорний костюм.

Попри дощ на площі Опери в Берліні збирається сорокатисячний натовп. Телебачення і радіо ведуть пряму трансляцію з місця події. На площі між будівлею університету Фрідріха Вільгельма і Державної оперою солдати розводять багаття. Звучать німецькі марші, студенти вбрані у форму СС. Відкриває церемонію рейхсміністр пропаганди Йозеф Геббельс.

Всього в німецькій столиці спалюють понад 20 тис/ примірників книжок. Багаття не гасне до ранку. Сучасні автори, що потрапили до списку, емігрують або помирають у таборах чи на війні. У вересні імперська палата культури бере під свій контроль процеси книговидання і книготоргівлі. Публікуватися в Третьому рейху можуть лише зареєстровані в палаті літератори.

Джерело: Gazeta.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ