Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - відбулося перше запротокольоване засідання Центральної Ради
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - відбулося перше запротокольоване засідання Центральної Ради

Відозва Української Центральної Ради «До українського народу». Джерело: avr.org.ua.
Відозва Української Центральної Ради «До українського народу». Джерело: avr.org.ua.
1/2
22 березня 1917 року відбулося перше запротокольоване засідання Української Центральної Ради. На ньому розглядалися переважно організаційні та кадрові питання. Серед ухвал: "в свій час реквізувати колишній царський палац, а поки що домагатись, щоб ЦР передано Педагогічний музей", "друкувати в газетах всі відозви", "просити прискорити видавання часописів", "посилати телеграми-інформації в Телеграфне агентство".

Крім того, задоволено прохання Дмитра Дорошенка про звільнення його від обов’язків другого заступника голови (нового передбачено обрати наступного дня). Також вирішено замовити печатку Центральної Ради, що «доручається п. Скрипникові».

Останній пункт протоколу засідання стосувався Михайла Грушевського: «Внесено запитання, чи оповіщено п. Грушевського, що його обрано головою ЦР; відповідь – оповіщено. Збори закінчуються».

Того ж дня підготовлено першу відозву Центральної Ради «До українського народу»:

«Впали вікові пута. Прийшла воля всьому пригніченому людові, всім поневоленим націям Росії… Уперше, Український тридцятип’ятимільйонний народе, ти будеш мати змогу сам за себе сказати, хто ти і як хочеш жити, як окрема нація. З цього часу в дружній сім’ї вільних народів могутньою рукою зачнеш сам собі кувати кращу долю.

Впав царський уряд, а Тимчасовий оголосив, що незабаром скличе Установчі збори… До того ж часу ми закликаємо спокійно, але рішуче домагатися від нового уряду всіх прав, які тобі природно належать і які ти повинен мати, великий народе, сам хазяїн на українській землі…».

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ