Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниДень в історії - 104 роки тому Центральна Рада офіційно утворила Повітряний флот
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 104 роки тому Центральна Рада офіційно утворила Повітряний флот

13 грудня 1917 року Українська Центральна Рада офіційно утворила Повітряний флот.
Василь Янченко (ліворуч) – один з перших командирів української авіації

Про це повідомляє Укрінформ.

Після ліквідації Російської імперії на теренах України залишилися доволі значні на той час сили російської військової авіації – понад 300 бойових літаків Південно-Західного та Румунського фронтів й Чорноморського флоту та Ескадра повітряних кораблів – 16 важких бомбардувальників «Ілля Муромець» (конструктор – Ігор Сікорський). Частина з них, більш-менш справних, й стала основою майбутнього Повітряного флоту УНР.

Першим командувачем авіації призначили підполковника Віктора Павленка. Йому вдалося до січня 1918 року сформувати військові підрозділи з 188 літаків 26 різних типів – як «трофейних» російських, так й спеціально закуплених у Франції та Німеччині. Цікаво, що до лав Повітряного флоту УНР зголосився й 13-й корпусний авіаційний загін, який дислокувався далеченько від України – в районі Двинська на Північному фронті. Щоправда, через свою віддаленість від України остаточно увійти до складу армії УНР він не зміг. Поряд з бойовими операціями (ведення розвідки, завдавання бомбардувальних штурмових ударів з метою підтримки наземних військ) не менш важливим напрямком діяльності військово-повітряного флоту УНР було здійснення кур'єрських польотів для зв'язку із закордоном.

Передбачалось навіть створити цілу мережу регулярних авіаційних ліній, що з'єднали б Україну з іншими країнами. Надалі сили авіації УНР поступово зменшувались і восени 1920 року були зведені до єдиного авіазагону – 1-го Запорізького, який нараховував 3-5 літаків. Однак і цей кількісно мізерний підрозділ брав активну участь в бойових діях до останніх днів боїв в листопаді 1920 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ