Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутат Добродомов пояснив, чому не вдався "державний переворот"

Сьогодні, 23 грудня, лише 223 народних депутати Верховної Ради України підтримали Законопроект щодо діяльності Ради національної безпеки і оборони України. Він виявився надто суперечливим і передбачав надмірні повноваження РНБО. Окремі положення законопроекту суперечать Конституції України.

«Коли перед голосуванням побачив поправки до законопроекту, то виділив для себе три принципові, котрі не відповідають конституційній нормі. По суті йшлося про створення ще одного органу управління державою із дуже серйозними повноваженнями», – так пояснив свою позицію народний депутат України, секретаркомітету з питань запобігання і протидії корупції Верховної Ради України Дмитро Добродомов, який був у числі семи представників Блоку Петра Порошенка, які утрималися під час голосування.

До речі, окрім Добродомова,утрималися від підтримки законопроекту й інші відомі журналісти-розслідувачі Мустафа Найєм і Сергій Лешенко, а ще співзасновник громадського руху «Чесно» Світлана Заліщук, Микола Томенко.

Зокрема, Дмитра Добродомова дивує, навіщо до функцій РНБО заносити боротьбу із корупцією, що дублюватиме діяльність новоствореного антикорупційного бюро, як незалежного органу. Також законопроектом передбачалося, що РНБО матиме право вносити на розгляд Президента пропозиції щодо призначення і звільнення військових формувань і правоохоронних органів

«Згідний, що підсилення РНБО під час війни з агресором потрібне, але цей законопроект надто суперечливий», - наголосив Дмитро Добродомов. А народний депутат України Юрій Шухевич узагалі назвав законопроект «державним переворотом».

На думку Дмитра Добродомова,законопроект «провалився», бо чимало депутатів, які входять до коаліції, зокрема й до фракції «Блок Петра Порошенка» надто легковажно поставилися до його вивчення, не звернули уваги на поправки до законопроекту, хоча деякі із них «були дуже принципові».

«Дехто просто пішов погуляти під час обговорення поправок і голосування за них. Позиції фракції не було, поправки «провалювалися», ­– написав Дмитро Добродомов на своїй сторінці у Фейсбук. – Шок! Звідси і результат – важливий закон був провалений коаліцією».

Урешті, як відомо, 303 народних депутати проголосували за те, щоб направити законопроектна повторне друге читання.

«Уважаю це рішення правильним – відправити законопроект на доопрацювання і лише після цього знову винести його на голосування. Маю сподівання, що цього разу депутати більш відповідально поставляться до своєї роботи», – наголосив Дмитро Добродомов.

Нагадаємо, сьогодні, 23 грудня, Верховна Рада України не змогла з першої спроби прийняти у другому читанні законопроект про посилення РНБО. «За» проголосували лише 223 народних депутатів, проти – 20. Утрималися – 42 депутати, не голосували ще 83 народних обранців.

Зокрема фракція «Блоку Петра Порошенка» дала 116 голосів «за». При цьому ще 7 депутатів утрималися, а 10 не голосували. 16 осіб були відсутні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ