Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати хочуть відправляти міністрів у відставку

Як повідомили у прес-службі ВРУ, Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував Парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт "Про інтерпеляцію" (№3499) та створити в Комітеті робочу групу з доопрацювання до другого читання.
Фото: ВРУ

Авторами проєкту є понад 70 народних депутатів України з різних фракцій і груп.

Процедура інтерпеляції означає право Верховної Ради України порушити питання про відповідальність того чи іншого міністра. Ініціювати її може певний Комітет або 45 народних депутатів.

Далі питання розглядається в профільному Комітеті, а коли він дає висновок — виноситься на пленарне засідання. Якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, Прем'єр-міністр упродовж 15 днів зобов'язаний внести подання про його звільнення.

У разі ж невиконання Прем'єр-міністром цієї вимоги законопроєкт передбачає внесення цього питання до порядку денного Парламенту без голосування — і він сам ухвалює рішення про звільнення міністра.

Водночас Парламент може рекомендувати Президенту звільнити міністрів оборони та закордонних справ, якщо дає негативну оцінку за результатами інтерпеляції.

Крім того, запровадження інтерпеляції на законодавчому рівні забезпечить прозорішу та ефективнішу форму співробітництва органів законодавчої та виконавчої влади.

Що сприятиме:

  • виявленню та запобіганню зловживанням, неконституційним і незаконним діям із боку Уряду, оскільки в основі інтерпеляції закладена функція захисту прав і свобод громадян;
  • забезпеченню ефективного рівня підзвітності Уряду перед виборцями;
  • створенню додаткових гарантій того, що політика, оголошена Урядом і затверджена Парламентом, реалізується на практиці, адже інтерпеляція надає можливості для проведення моніторингу виконання завдань, установлених законодавством і власною програмою Уряду;
  • підвищенню прозорості діяльності Кабінету Міністрів України та суспільної довіри до нього.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ