Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держкомтелерадіо хоче зобов'язати всі канали мовити українською

Державний комітет телерадіомовлення пропонує Міністерству культури ініціювати удосконалення мовного законодавства, повідомила прес-служба відомства.

Як пояснив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, відсутність досконалої законодавчої та нормативної бази не сприяє активізації мовної політики, а призводить до "повзучої русифікації інформаційного простору".

За його словами, порівняно з минулими роками, зокрема, зменшилася частка україномовних газет та журналів, також російська мова продовжує домінувати в національному теле- та радіоефірах. "У прайм-таймі вісьмох найрейтинговіших телеканалів частка російської мови в ефірі становила 44%, а української - 30%. При цьому зріс до 26% час «двомовних» ефірів", - каже посадовець.

У разі підготовки проекту нового закону про мови, зазначає Держкомтелерадіо, необхідно зазначити в статті «Мова засобів інформації», що комунальні телерадіоорганізації, «Національна суспільна телерадіокомпанія України», телеканал «Рада», приватні (незалежно від способу розповсюдження програм), громадські та інші телерадіоорганізації повинні здійснювати мовлення державною мовою.

У місцевостях традиційного поселення представників національної меншини комунальні та громадські телерадіоорганізації зможуть здійснювати мовлення поряд з українською також відповідною мовою нацменшини, але не більше 50% ефірного часу.

Крім того, телеорганізаціям слід забезпечити дублювання українською мовою всіх аудіо- та відеотворів іноземною мовою та телепрограм, у яких застосовано іноземну мову.

Також, додають у відомстві, у відповідному законопроекті має бути зазначено, що видання друкованих ЗМІ, заснованих громадянами України та юридичними особами, зареєстрованими в нашій країні, повинні здійснюватись українською мовою або офіційними мовами Євросоюзу.  

Телекритика

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ