Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Держрезерв підключився до електронної системи обліку зерна

Державне агентство резерву України завершило встановлення нового програмного комплексу 1С управління підприємством на елеваторах аграрного сектору та підключило їх до системи електронного обліку зерна, повідомила прес-служба відомства.

Впровадження системи проводилось з лютого по липень 2016 року за власні гроші підприємств — без залучення державних коштів на повну уніфікацію обліку.

«Пілотний етап тестування системи завершений. Керівники підприємств відповідально поставились до ініціативи Держрезерву — встановили і налагодили роботу системи у стислі строки. Зараз вже 100% агропідприємств підключені до системи обліку, — розповів голова Державної агенції резерву України Вадим Мосійчук. — На практиці це дозволяє менеджеру центрального офісу у Києві бачити рух зерна і фінансових коштів на підприємствах, що знаходяться за сотні кілометрів по всій Україні».

Також, за його словами, встановлене нове програмне забезпечення, дає змогу контролювати в онлайн режимі наявність та якість збереження матеріальних цінностей Держрезерву.

«Раніше щоб перевірити фактичну наявність зерна, спеціаліст Держрезерву мав їхати у відрядження. Тепер ми бачимо і де зберігається зерно, і його кількість. За таких умов, послатися на те що зерно з’їли якісь там міфічні миші, відповідальним особам буде набагато складніше», — підкреслив Вадим Мосійчук.

Контроль за кількістю прийнятого зерна істотно впливає на результативність підприємств. Обсяги зерна, прийнятого елеваторами, за останніми підрахунками вже перевищили 200 тис. тон.

Крім контролюючої функції, встановлення електронної системи буде сприяти відновленню довіри фермерів до державних елеваторів. Тепер жодна машина із зерном не може заїхати до елеватору чи виїхати, без наявності у водія договору. При цьому вносити сторонні зміни у систему просто не можливо.

«За таких умов, з часом зросте впевненість фермерів у належному зберіганні зерна. Дуже важливо, що вдалося впровадити систему до початку маркетингового року. По суті, на цьому шляху ми першопрохідці серед державних елеваторів», — додав голова Держрезерву України Вадим Мосійчук.

Одночасно із запуском електронної системи обліку, аграрні підприємства готуються до консолідації у єдине державне підприємство «Агрорезерв». Таке рішення було прийнято ще минулого року, в рамках реформування усієї системи Держрезерву України.

Довідка

Аграрний напрям системи Держрезерву складається з 10 підприємств — шести борошномельних активів і чотирьох хлібних баз. У сукупності вони можуть зберігати 730 тис. тонн зерна і переробляти на добу 1 579 тонн зерна, 300 тонн жита і 980 тонн комбікормів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ