Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Держсекретар США Помпео підтвердив візит в Україну

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео підтвердив, що у 2020 році планує візит до України.

Про це він написав у Twitter, передає Громадське.

Помпео зазначив, що відвідає також Білорусь, Казахстан, Узбекистан і Кіпр.

«В передчутті поїздки в Україну, Білорусь, Казахстан, Узбекистан і Кіпр у новому році, щоб зустрітися з колегами і підтвердити пріоритети США в Європі і Південно-Центральній Азії», — написав держсекретар США.

Раніше помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак повідомив про заплановану зустріч держсекретаря США Майка Помпео та главою української держави на початку січня 2020 року.

У США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського.

На початку вересня 2019-го інформатор з Білого дому подав скаргу до Конгресу, у якій йшлося, що Трамп під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським у липні 2019-го нібито вимагав розслідування у справі компанії Burisma, у раді директорів якої працював Гантер Байден, син конкурента Трампа на виборах 2020, демократа Джо Байдена.

У Конгресі США почали розслідування щодо можливих спроб Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані тиснути на українську владу.

24 вересня у Палаті представників США запустили процедуру імпічменту Трампу. Трамп визнав, що під час бесіди із Зеленським згадував про Байдена, але запевняє, що не тиснув на президента України.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. У ній Трамп просить Зеленського «зробити йому послугу» і «розібратися зі справою», на що Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною».

13-21 листопада тривали публічні слухання у справі імпічменту Трампа в Комітеті з питань розвідки Палати представників США.

3 грудня Комітет із питань розвідки оприлюднив звіт, у якому сформулював два основні звинувачення проти президента США: зловживання владою та перешкоджання роботі Конгресу. Після цього розслідування у справі імпічменту перейшло до Комітету з питань судочинства Палати представників.

13 грудня Комітет із питань судочинства схвалив дві статті імпічменту Трампа — зловживання владою (через примушування влади України провести політично вмотивовані розслідування) та перешкоджання роботі Конгресу (через блокування розгляду Конгресменами справи про його імпічмент).

18 грудня Палата представників проголосувала за імпічмент Трампа. Таким чином, він увійде в історію США як третій президент, якому оголосили імпічмент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ