Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Десять Різдвяних рослин які токсичні для собаки

Десять токсичних рослин, які слід тримати якомога далі від собаки цього Різдва.

Як зазначає портал "My dog", різдво вже на порозі, і багато хто з нас починає прикрашати свої домівки рослинами – хоча фахівці радять не цілуватися під омелою! Цілуватися чи ні, однак, власникам собак варто пам’ятати, що омела токсична для собак, як і ще кілька рослин, які ми асоціюємо з різдвяними веселощами.

Десять найбільш токсичних зимових рослин для домашніх тварин:

  • Падуб – якщо проковтнути ягоди або листя падубу з шипами, це може призвести до подразнення ротової порожнини, слиновиділення, розладів шлунково-кишкового тракту (наприклад, блювоти) та діареї. Це також може викликати тремтіння голови, якщо спожити рослину у великих кількостях.
  • Омела – хоча й різноманітна за типами, але ягоди омели містять хімічні речовини, включаючи полісахариди, алкалоїди та лектини, які шкідливі як для собак, так і для кішок. При ковтанні в малих кількостях може викликати подразнення шлунково-кишкового тракту, наприклад, блювоту та біль у животі. Споживання у великих кількостях може спричинити порушення серцевого ритму, низький кров’яний тиск та порушення координації.
  • Рослини пуансетії – широко відомі своїм яскраво-червоним і зеленим святковим листям, молочно-білий сік з кольорового листя містить хімічну речовину, яка може викликати не тільки нудоту, блювоту, слинотечу та діарею, а й роздратування шкіри, ротової порожнини та стравоходу.
  • Новорічні ялинки – якщо жувати соснові гілки з ялинок, олія, що виділяється, може викликати роздратування в роті, а також розлад шлунка. Через колючий характер голки вони також можуть бути небезпечними для ротової порожнини, горла та шлунка при попаданні всередину.
  • Плющ (вид Hedera) – плющ може викликати сильне подразнення шкіри, якщо домашні тварини безпосередньо контактують з цією рослиною. При попаданні всередину плющ також може викликати розлад шлунка.
  • Амариліс – вся рослина амарилісу містить токсичні речовини, але в цибулині міститься найбільша кількість, тому будьте обережні з домашніми тваринами, які люблять копати. При проковтуванні у них можуть виникнути серйозні розлади шлунково-кишкового тракту (наприклад, блювота та біль у животі), втрата апетиту, млявість та тремтіння.
  • Лілії – небезпечні як для кішок, так і для собак, якщо проковтнути будь-яку частину лілії (навіть у невеликих кількостях), це може призвести до серйозного ураження шлунково-кишкового тракту, що може призвести до ниркової недостатності у кішок.
  • Лавр – рослини лавра, включаючи лаврове листя (які використовуються в кулінарії) і лавр вишні, містять токсини, які викликають блювоту, біль у животі, гіпотонію і в крайніх випадках м’язову слабкість і навіть судоми.
  • Проліски – ці маленькі білі квіти містять токсини в стеблах і листках, з найбільшою концентрацією в цибулині. При ковтанні вони можуть викликати біль у животі, блювоту, порушення координації, а також падіння частоти серцевих скорочень і кров’яного тиску.
  • Тис – усі частини цієї рослини (включаючи листя та ягоди) дуже отруйні, оскільки містять токсини. При попаданні всередину вони можуть викликати блювоту, слабкість, утруднення дихання, а в критичних випадках – зміну частоти серцевих скорочень і артеріального тиску, що загрожує життю.

«Домашні тварини часто є допитливими істотами, вони дуже часто жують що завгодно вдома, особливо в молодому віці. Хоча декоративні рослини можуть додати трохи різноманіття вашому інтер’єру взимку, важливо пам’ятати, що вони також можуть викликати проблеми, якщо їх з'їдять ваші пухнасті члени сім’ї.

Вжиття необхідних заходів, таких як розміщення рослин у недоступних для них місцях або додавання бар’єрів, допоможе убезпечити, щоб домашні тварини не ковтали їх та не контактували з ними. Якщо ваш чотирилапий друг дійсно з'їсть токсичну кімнатну рослину, важливо якомога швидше звернутися за допомогою до фахівця та порадою до свого ветеринара», - зазначило видання Dogs Today Magazine, з посиланням на експерта зі страхування домашніх тварин Салмана Хаккі.

Якими б ми не були обережними, нещасні випадки все одно можуть трапитися. Якщо ваші домашні тварини проковтнуть будь-яку з перелічених вище токсичних рослин, негайно зверніться до свого ветеринара.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ