Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Діти з ТОТ можуть вступати до всіх вишів без ЗНО

Законом України «Про вищу освіту» визначено особливості вступу до закладів вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які отримали документ про повну загальну середню освіту.

Як повідомив портал Освіта.ua, у ст.44 закону закріплено можливість вступу таких осіб за вступними іспитами в межах установлених квот для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення, до усіх закладів вищої освіти.

Окрім цього, такі особи можуть за бажанням разово скористатися правом на безоплатне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти тривалістю до одного року з наступним вступом до закладів вищої освіти як внутрішньо переміщені особи у порядку, визначеному Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти.

Вступ для абітурієнтів з ТОТ відбуватиметься в межах квоти-2, яка встановлюється у закладах освіти в обсязі десяти відсотків від загального обсягу державного замовлення. У закладах вищої освіти, які функціонують на території Донецької та Луганської областей, і переміщених закладах вищої освіти розмір квоти становить двадцять відсотків.

Подання документів здійснюється через освітні центри «Донбас-Україна» чи «Крим-Україна», які функціонують при приймальних комісіях у закладах вищої освіти з 7 червня по 24 вересня 2021 року.

Для того щоб вступити у заклад вищої освіти вступники повинні:

  • звернутися будь-якими засобами зв’язку до закладу освіти, на базі якого створені освітні центри «Донбас-Україна», «Крим-Україна» для отримання запрошення. Його слід буде показати у надрукованому або електронному вигляді при перетині КПВВ для підтвердження мети проїзду;
  • особисто подати заяву та заповнити освітню декларацію до 20 липня, щоб вступити на бюджетну форму здобуття освіти, та до 20 вересня – на контрактну форму;
  • скласти на базі освітнього центру іспити з української мови, історії України та профільний вступний іспит (для вступу на окремі спеціальності - творчий конкурс), який встановлює заклад освіти.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ