Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Діяльність Подоляк веде до скорочення бібліотек - видавець

"Прослухавши вчора виступ мадам Подоляк на прес конференції Міністерства Культури, я зрозумів, що нею прийнято остаточне рішення про скорочення бібліотек" , - про це на своїй Facebook сторінці написав один із засновників української національної мережі "Буква" та видавничої групи "КМ-БУКС" Ярослав Маринович.
Ірина Подоляк

"Пара хлопчиків консультантів і одна жіночка міністерка, як вони люблять казати, вирішили реформувати (похоронити) бібліотечну сферу у якій працюють десятки тисяч людей і яка є основою культурного бекграунду будь-якої нації", - написав Маринович.

На його переконання, це відбудеться під виглядом передачі бібліотек місцевим органам влади і нехай вони вирішують потрібно їм це чи ні.

"При цьому, якщо б це відбулося ще рік тому - це б мало логіку. Чому? Тому що процес децентралізації прискорювався, місцеві бюджети наповнювались і громади ставали заможнішими, ну і економіка зростала. А зараз на фоні падіння економіки і ВВП, скорочення % доходів місцевих громад це буде тягар для місцевих бюджетів і це перше, що підпаде під скорочення. При цьому, поповнення фондів вони зупинили, це означає, що бібліотеки не отримають з цього року нові книжки, тільки дитячі і то в меншому розмірі, ніж у попередні роки. А якщо немає заміни фондів, то бібліотека і сама помре. Це чітко вкладається в їх логіку "передачі", - зокрема зазначає Маринович.

Також зазначено, що за задумом Подоляк, крім видатків в міністерстві хочуть, щоб місцеві громади вкладалися і в поповнення фондів, і в модернізацію.

"Подивіться на дороги місцевого рівня, на лікарні та школи у більшості місць і Вам стане зрозуміло, що буде з бібліотеками. Херсон перший приклад, єдине що може зацікавити в бібліотеці - це приміщення", - додав Маринович.

Нагадаємо, за інформацією міністерства, Ірина Подоляк згідно зі своїми посадовими обов'язками зокрема координує розроблення пропозицій та реалізацію прийнятих рішень щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сферах культури та мистецтв, видавничої діяльності, популяризації читання, мистецької освіти.

Гал-інфо писало раніше про оцінку KPI Ірини Подоляк в Міністерстві культури, молоді та спорту України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ