Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дія.Освіта: як опанувати професію не виходячи з дому?

В управлінні з питань цифрового розвитку ЛОВА розповіли як опанувати професію не виходячи з дому.

Здавалося що могло б об‘єднати представників трьох різних вікових груп: одинадцятирічного Микиту з Миколаївщини, 26-річного Дмитра з Вугледара та 81-річну Ірину з Запоріжжя. Але завдяки проєкту Мінцифри Дія.Освіта їх об‘єднало прагнення здобувати нові знання та вчитися новому.

Вони та ще пів сотні переселенців проживають на Львівщині в шелтері при Римо-католицькій парафії святого Йоана Павла ІІ. Тут оселилися люди з тимчасово окупованих регіонів Херсонської, Донецької, Луганської областей. 

Соціальна працівниця шелтеру Анастасія Трофимчук розповіла, що тут також є люди, яким приходилося двічі переселятися з рідних регіонів: вперше у 2014 році та вдруге – на початку повномасштабного вторгнення військ рф. 

У травні 2023 року Міністерство цифрової трансформації запустило платформу Дія.Освіта, що стала наступним етапом проєкту Дія.Цифрова освіта, який стартував у 2020-му і був зосереджений на цифрових навичках. Відтоді на платформі зареєструвалося два мільйони українців і кількість нових користувачів продовжує зростати. 

«У нашій області офіційно зареєстровано понад 230 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Цьогоріч міністерство цифрової трансформації перезапустило проєкт Дія.Освіта, котрий поміняв свій вектор та спрямований у першу чергу під потреби ВПО, які втратили внаслідок переїзду роботу. Ця платформа створена для того, щоб такі люди опанували нові навички для подальшого працевлаштування на новому місці праці», – розповів заступник начальника Львівської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Кулепін. 

Він додав, що на платформі також є курси, які допоможуть школярам визначитися зі своєю майбутньою професією, тому якщо вони мають сумнів у своєму виборі, то після проходження курсу профорієнтації їм вдасться легше оприділитися яка з професій є найцікавішою. 

«Ми провели нараду в обласній адміністрації за участю представників різних віросповідань для популяризації платформи. Зараз ми проводимо активну роботу з освітянськими установами, щоб якомога більше людей дізналися про Дія.Освіта та отримали нові знання безкоштовно та у вільний від основної діяльності час. Однією з таких, хто відгукнувся на наш заклик, стала Римо-католицька парафія святого Йоана Павла ІІ, а точніше шелтер при ній», – зазначив Олександр Кулепін.

«Ми вперше інтегруємо цю освітню платформу для жителів шелтера і мешканці нашого містечка активно ознайомлюються з нею. Я помітила, що навіть наші найменші жителі шелтера проявили зацікавленість у використанні платформи, що не може не радувати. У переважній більшості випадків людям складно найти роботу і їх може зупиняти мовний бар'єр, адже для більшості з них українська не була мовою побутового спілкування. Цей ресурс дозволяє перекваліфікуватися та отримати нові знання, а школярам він стає у нагоді при виборі майбутньої професії», – розповіла Анастасія Трофимчук. 

Також вона розказала як саме відреагували жителі містечка коли дізналися про цей проєкт.

«Вперше коли я розклеїла плакати з посиланням на сайт по шелтері люди не зрозуміли що це таке і як може стати в нагоді, але я їм тезисно пояснила що це таке та як може допомогти і багато хто зацікавився. Я вважала, що будуть користуватися лише особи молодшого покоління, але мене здивувало, що і старших людей це зацікавило також. У нашому шелтері є розміщена швейна машинка, яку нам передали благодійники і нею могли користуватися лише ті у кого є відповідний досвід користування та навички. Бабусям, які проживають у нас, стало цікаво як можна її опанувати, тому курси кравчинь на платформі стали їм у нагоді і вони почали їх досліджувати. Вони були приємно здивовані, що можна з легкістю не виходячи з дому отримати необхідні знання, адже за їх молодості навчитися такому можна було б лише у спеціалізованих навчальних закладах. Вони хочуть пройти такі курси, щоб навчитися користуватися швейною машинкою та відчувати свій вклад у роботу шелтера», – сказала Анастасія. 

Вона також додала, що більшість  мешканців містечка не мають власних ноутбуків, тому працівники шелтера діляться з ними своїми та допомагають з пошуком програм через смартфони, адже представникам старшого покоління важче найти контакт з технікою.

Олександр Кулепін розповів, що на платформі є широкий перелік професій, зокрема як у сфері ІТ чи SMM, так і робочих спеціальностей. 

«Підбір професій на платформі здійснювався після дослідження найзатребуваніших напрямків на ринку праці. Ці серіали спрямовують людей у правильне русло, щоб вони були більш конкурентоспроможними та з більшою вірогідністю отримували бажану роботу. Більше того, після закінчення освітніх серіалів їм висвітляться наявні вакансії їхнього регіону, які відповідатимуть їхнім вимогам. Також платформа надає сертифікат, що може бути додатковою перевагою при працевлаштуванні. Якщо зайти на портали з пошуку роботи, то не складно буде помітити тисячі затребуваних роботодавцями вакансій, тому таке перепрофілювання стане у пригоді тим, хто хоче змінити свою професію та почати займатися тим, що по-справжньому любить. Дія.Освіта налічує понад три десятки професій, які є розбиті за категоріями та сферами. Ми хочемо, щоб люди повірили, що вони будуть корисними у нових обставинах, які спричинила війна чи інші життєві виклики», – резюмував CDTO.

З повним переліком професій та напрямів розвитку можна ознайомитися на порталі Дія.Освіта.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ