Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для 77 % українців важлива рівність між чоловіками та жінками

Як повідомили у прес-службі Віце-прем'єр-міністра України, Національний демократичний інститут (НДІ) виконав перше національне опитування щодо рівності чоловіків та жінок.

Опитування проведене на замовлення Офісу Віце-прем’єр-міністра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, оприлюднила Віце-прем’єр Іванна Климпуш-Цинцадзе.

І чоловіки, і жінки в Україні прагнуть бачити зміни в традиційних ролях чоловіків та жінок. 77% українців стверджують, що рівність між чоловіками та жінками важлива для них. 71% респондентів вважають, що чоловіки та жінки мають бути рівною мірою залучені до сімейного життя, і лише 40% погоджуються, що поточна ситуація є такою. Дві третини українців бачать, що наразі в політичному житті країни домінують чоловіки, але лише 36% вважають, що так має бути. Чоловіки, так само, як і жінки, занепокоєні питанням сексуальних домагань на робочому місці. 13% респондентів, що відповідає 4,5 мільйона дорослих українців, зазначили, що вони знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Чверть населення (8,7 мільйона українців) знає особисто когось, хто став жертвою домашнього насильства (частина людей може знати одну й ту саму жертву, тому не йдеться про 8,7 мільйона жертв). Про більшість цих випадків не було повідомлено.

Презентуючи результати опитування, вона зазначила: «Загальносвітовий досвід доводить, що суспільства, які досягли більшої рівності між чоловіками та жінками, безпечніші та успішніші. Очевидно, що для українців, як і для людей в інших країнах Європи, рівність між чоловіками та жінками має значення. Вони прагнуть рівності, адже це відображає потреби, з якими вони стикаються щодня. Так, наприклад, більшість людей хочуть, щоб обоє батьків рівною мірою брали участь у вихованні дітей. Дві третини українців не задоволені політичною системою, у якій домінують чоловіки».

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що Уряд уже розробив Державну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків і робить рішучі кроки для впровадження рівності та протидії дискримінації, що також охоплюють сектор безпеки та оборони. «Ми скасували заборону на застосування жіночої праці в багатьох професіях, доступ до яких було закрито для жінок. Ми також працюємо над протидією ґендерно зумовленому насильству, включаючи сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом. Ми оновлюємо державну політику щодо забезпечення ґендерної рівності та працюємо з Урядом над забезпеченням більш збалансованого представництва чоловіків та жінок у наступному скликанні. Це опитування демонструє, що українці прагнуть змін, а ми, як Уряд, плануємо їх реалізувати», - зазначила Віце-прем’єр-міністр.

«І чоловіки, і жінки прагнуть більшої рівності в сімейному, професійному та політичному житті. На це є дуже чіткий та високий суспільний запит», – зауважила старший директор Національного демократичного інституту в Україні Мері О’Хейген.

Довідково: 

Розробка та виконання опитування були здійснені НДІ в Україні. Польові роботи проводилися GfK Україна з 2 по 23 липня 2018 року методом 2 558 особистих інтерв'ю в чотирьох макрорегіонах України: Захід, Центр/Північ, Південь, Схід, окрім непідконтрольних українському Урядові територій. Середня похибка для цього опитування становить +/- 3%. Дослідження було проведено за фінансової підтримки Швеції та Фонду розвитку ефективного врядування Великої Британії.

Національний демократичний інститут (НДІ) є некомерційною, неурядовою організацією, яка працює задля підтримки та зміцнення демократичних інституцій по всьому світу шляхом співучасті громадян, відкритості та підзвітності Уряду.

Дослідження можна переглянути за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ