Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для бібліотек закуплять 675 тисяч нових книжок

На програму поповнення фондів публічних бібліотек цього року з держбюджету виділено 87 млн грн, на які закуплять понад 675 тис. книжок.

Про це повідомило видання УНН.

Для порівняння, у 2018 році було закуплено 986 тис. книжок за 114,5 млн грн.

Фінансування програми цього року скоротилося, але її популярність все одно зросла: на конкурс подався 151 видавець проти 137 минулого року.

Директор інституту Олександра Коваль пояснила, чому у 2019 році на програму виділили менший бюджет: “Адмінреформа, яка зараз набирає обертів, передбачає децентралізацію. Це значить, що ОТГ, залишаючи в себе вагому частку податків, зобов’язані будуть утримувати свої заклади культури, освіти й охорони здоров’я. І це значить, що ОТГ будуть утримувати бібліотеки і поповнювати їхні фонди власним коштом, без дотацій з держбюджету. На жаль, далеко не всі громади готові взяти на себе цю відповідальність і ці витрати”.

Експертна рада рекомендувала до закупівлі 557 книжок, 43% з яких — це твори сучасних українських авторів. До того ж, перша п’ятірка рекомендованих книжок складається виключно з українських творів, з яких ТОП-3 – дитячі.

Серед відібраних книжок — “Брама Європи”, за яку Сергій Плохій торік був відзначений Національною премією України імені Тараса Шевченка та його цьогорічна новинка “Ялта”. Серед лідерів рейтингу знакові “Жизня” Олега Сенцова та нарис “Історії України” Ярослава Грицака, обговорювані в суспільстві. Молодшій аудиторії буде цікава яскраво ілюстрована, написана доступною мовою “Я і КонституціЯ” та “Книжка про сміття” Галини Ткачук.

Окрім того, завдяки закупівлі стане ширшим і жанровий асортимент — наприклад, цьогоріч у бібліотеках з’являться комікси. Частка літератури для дітей і підлітків у закупівлі становитиме близько 39%, науково-популярної — 30%, художньої — 26%, довідкова — 2,9%, громадсько-політична — 0,9%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ