Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Для чого перевіряють рівень ферменту альфа амілаза

Якщо людина констатує в себе проблему на кшталт нудоти, блювання, гострого болю у верхній частині живота, лихоманки й тахікардії, треба негайно йти до лікаря.

Пацієнта можуть одразу ж направити на аналіз на рівень альфа амілази.

Що таке альфа амілаза

Амілаза — травний фермент, який бере участь у перетворенні складних вуглеводів у прості з подальшим вивільненням глюкози. Фермент секретується підшлунковою та слинною залозами.

У здорової людини в крові міститься незначна кількість альфа амілази. Підвищення чи ненормальне зниження рівня ферменту свідчать про наявність проблем зі здоровʼям, зокрема із підшлунковою залозою та суміжними органами.

У яких випадках показано дослідження

Направити на дослідження може гастроентеролог або терапевт. Аналіз роблять для діагностики й моніторингу динаміки захворювань ШКТ.

Дослідження призначають для діагностики таких захворювань:

  • гострий панкреатит;
  • панкреонекроз;
  • злоякісні новоутворення;
  • жовчокамʼяна хвороба;
  • муковісцидоз;
  • паротит.

Аналіз роблять у випадках, коли пацієнт очікує на планову операцію з видалення частини підшлункової залози.

Перевірити рівень ферменту альфа амілаза можна в лабораторії «Ескулаб». Забір матеріалу можливий за попереднім записом. Пацієнтам призначають час відвідин, або лаборант може приїхати до пацієнта і зробити забір матеріалу в домашніх умовах. У лабораторії «Ескулаб» працюють досвідчені фахівці і використовується надсучасне обладнання. Усе це гарантує надвисоку точність досліджень.

Підготовка до дослідження

Щоб отримати якомога точніші результати, до аналізу треба належним чином підготуватися. Забір крові на рівень ферменту роблять натщесерце. Пацієнт має утриматися від їжі протягом 10-12 годин до аналізу.

Споживання алкоголю також може впливати на результати дослідження. Спиртні напої можна споживати не пізніше як за 24 години до забору крові. Палити дозволяється за пів години до здавання аналізів.

Як ще треба підготуватися:

  • припинити прийом лікарських препаратів за 10-14 днів (якщо це неможливо, слід обовʼязково сповістити про це лікаря, який буде розшифровувати результати обстеження);
  • уникати фізичного і психічного перевантаження;
  • не переїдати;
  • за добу виключити з раціону гострі, жирні і смажені страви.

Як проводять дослідження рівня альфа амілази

Для дослідження в пацієнта беруть кров із вени. Результати аналізу зазвичай готові за добу.

Як розшифрувати результати

У нормі показники альфа амілази для дорослої людини становлять 13-53 Од/л.

Надвисокий рівень ферменту свідчить про наявність гострого захворювання. Це може бути панкреатит, виразка, перитоніт, апендицит, непрохідність кишківника, гостра печінкова недостатність. Якщо в пацієнта в анамнезі цукровий діабет, високий рівень альфа амілази може вказувати на кетоацидоз.

Надто низькі показники можуть означати, що в пацієнта є хронічні захворювання органів ШКТ або взагалі в людини низька секреція залоз. Низький рівень альфа амілази фіксують в осіб, у яких певну залозу видалено повністю або частково.

Точну розшифровку результатів має робити лікар, який веде пацієнта.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ