Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

pH води: що означає цей показник та який є оптимальним?

Показник рН — параметр, що використовується для визначення рівня кислотності речовини або її кислотно-лужного балансу.

Норма рН для питної води становить 6,5–7. Нижчий показник свідчить про завищений рівень кислотності. рН водопровідної води зазвичай не відповідає нормам кислотно-лужного балансу, тому вона небезпечна для повсякденного вживання та приготування їжі.

Проблему може вирішити доставка питної води. Відповідно до актуальних норм, постачальник питної води повинен вказувати рівень рН на пакуванні. Так споживач може легко впевнитися в тому, що вода безпечна для пиття та харчування.

6474b8f7cc9ed.webp

Низький рівень рН — в чому небезпека для людини

В середньому показник кислотно-лужного балансу рідин в організмі людини знаходиться на рівні 7,4–7,5. Постійне вживання води з низьким рН може негативно вплинути на функціональність деяких внутрішніх органів і на організм загалом:

  • Порушується обмін речовин.
  • З’являються проблеми в роботі ШКТ.
  • Кров стає схильною до загущення, а отже зростає ризик утворення тромбів.
  • Кісткові та хрящові тканини втрачають еластичність та міцність.
  • Шкіра втрачає пружність і швидко старіє, тьмяніє волосся, страждають нігті та зуби.

Крім того, вживання рідини з низьким рівнем рН може викликати швидку втомлюваність, призводити до порушень сну і навіть стати причиною зниження стресостійкості.

Втім, рідина з високим рівнем рН не є кориснішою для людини. В цьому питанні негативний вплив на організм матиме відхилення в будь-яку зі сторін. Наприклад, зловживання водою з високою лужністю помітно знижує ферментацію пепсину. Це, своєю чергою, призводить до порушення засвоєння білків, критичного зниження рівня соляної кислоти у шлунку, розладів кишкового травлення, проблем з нирками. Тож у питанні рН води важливий баланс.

6474b8f7cddbd.webp

Чи можна регулювати рН води в домашніх умовах

Ефективно розвʼязати питання з регулюванням рівня рН питної води в домашніх умовах надзвичайно складно. Звичайні фільтри тут не допоможуть, доведеться використовувати спеціальне обладнання:

  • Для зниження рівня кислотно-лужного балансу — фільтри з мембранами зворотного осмосу.
  • Для підвищення рівня кислотно-лужного балансу — фільтри з катриджами-мінералізаторами.

Такі системи вимагають частої заміни і не можуть гарантувати 100% результат регулювання рівня рН. Щоб не ризикувати своїм здоров’ям, краще надати перевагу бутильованій воді — вона є найбезпечнішою для вживання людиною!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ