Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для обміну Савченко Україна має визнати вирок російського суду, – Лутковська

Для передачі засудженої у Росії до 22 років ув’язнення українки Надії Савченко, згідно з конвенцією про передачу засуджених до позбавлення волі, Україна має визнати рішення російського суду.

Про це Громадському повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

«Я не погоджують з адвокатом Марком Фейгіним, який стверджує, що є можливість передати пані Надію для відбування покарання на території України. Треба зважити на декілька пунктів, які мають бути виконані нашою державою у випадку, якщо мова йде про передачу в межах Конвенції про передачу засуджених осіб. Не залежно від персоналії, якщо мова йде про передачу в межах конвенції, то може бути однією умовою те, що Україна повинна визнати рішення того суду, який засудив людину до відбування покарання», – повідомила Лутковська.

Окрім того, омбудсмен повідомила, що вона не залучена в процес обміну Савченко.

«В даному випадку, мені здається, процес може бути виключно в межах політичних домовленостей, я не беру участі в будь-яких політичних домовленостях. Юридичного шляху, мені здається, не існує на сьогоднішній день», - зазначила вона.

Омбудсмен зазначила, що відмова Савченко від апеляційного оскарження робить неможливим звернення до ЄСПЛ.

«Можна було б в Європейському суді з прав людини доводити порушення, але відмова від апеляційного і касаційного оскарження практично робить цей шлях неможливим», – зазначила Лутковська.

Крім того, вона підкреслила, що Росія рішенням Конституційного суду може обирати, яке рішення європейського суду виконувати, а яке – ні.

«З одного боку, можна було б на всю Європу довести порушення прав людини, але чи потрібно це доводити, враховуючи, що і так вся Європа вимагає від Росії припинити кримінальне переслідування Надії Савченко. Я схиляюсь до того, що пані Надія в даному випадку абсолютно права в тому, що не хоче в подальшому оскаржувати це рішення», – додала уповноважений з прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ