Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для однієї з Одеських шкіл оголошено закупівлю енергосервісу

Савранський район Одеської області, де у 2016 р. вперше в країні стартував енергосервіс, стає відкривачем ще однієї ЕСКО-інновації. Про це інформують у прес-службі Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

Так, для Концебівської загальноосвітньої школи оголошено закупівлю енергосервісу на умовах поглибленого партнерства, в рамках якого замовник співфінансує комплексні енергоефективні заходи на ЕСКО-об’єкті та залишає більшу частину економії, а саме – більше 70%, на свою користь.

Цю ЕСКО-модель передбачено законодавчими змінами, які розробило Держенергоефективності спільно з профільними Комітетами ВРУ та прийняв Парламент у 2017 році.

Комплекс енергоефективних заходів дає можливість отримати більшу економію ресурсів, ніж окремі проекти. Втім, не всі заходи мають невеликий термін окупності, щоб впроваджувати їх лише за рахунок ЕСКО.

Участь замовника в ЕСКО-проекті дозволяє реалізовувати цілий комплекс заходів, наприклад, повне утеплення об’єкту та у результаті отримувати більшу економію.

Тепер переваги цієї законодавчої норми буде перевірено на практиці.

Відповідно до тендерної документації Савранська райдержадміністрація планує провести утеплення горища та фасаду школи і пропонує ЕСКО-інвесторам долучитися до подальшої енергомодернізації будівлі.

За умовами тендеру 71% досягнутої економії отримає райдержадміністрація, а до 29% - ЕСКО-компанія.

«Це означає, що територіальна громада відчуватиме значну вигоду не тільки після закінчення ЕСКО-договору, а й під час його дії, коли майже 2/3 економії залишатиметься у бюджеті», - пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Кінцевий термін подання інвесторами пропозицій – 19 листопада цього року.

«Закликаю місцеві органи влади та ЕСКО-компанії до активної співпраці за моделлю поглибленого партнерства, що дозволить впроваджувати не окремі, а вже комплексні заходи з енергоефективності за ЕСКО-механізмом», - повідомив Сергій Савчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ