Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для України закуплять когенераційні установки для 32 міст — Мінвідновлення

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) та USAID у межах "Проєкту з енергетичної безпеки" (ПЕБ) закуплять 91 когенераційну установку для 32 українських міст та двох університетів.

Про це повідомляє пресслужба Мінвідновлення.

"У нас є попередній успішний досвід реалізації проєктів спільно з USAID ПЕБ. Громади вже відчули на собі позитивні зміни завдяки своєчасно наданій допомозі. Зокрема не так давно одне з теплопостачальних підприємств Хмельницької області завершило установку та приєднання до мереж першої когенераційної установки. Буде закуплена ще 91 установка для 32 міст та двох університетів, щоб підтримати забезпечення стабільного теплопостачання", — зазначив віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

У відомстві пояснили, що мета проєктів – модернізація муніципальної енергетичної інфраструктури, впровадження нових сучасних галузевих технологій, підвищення стійкості енергетичної інфраструктури, сприяння інтеграції розподіленої генерації та реформам енергетичного сектору. Також важливим аспектом співпраці є перехід до низьковуглецевої, конкурентоспроможної та інтегрованої в ЄС енергетичної економіки.

За словами заступниці міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександри Азархіної основна задача сьогодні — забезпечення енергетичної стійкості громад, включаючи розвиток розподіленого виробництва енергії з інтегрованою когенерацією, використання відновлюваних джерел енергії та біопалив, а також модернізацію централізованого теплопостачання, в тому числі шляхом залучення приватних інвестицій.

"Розподілена генерація, яка включає когенерацію та альтернативні джерела палива, є одним зі способів забезпечити безперервне живлення власних котелень теплопостачальних підприємств та надання послуги з теплопостачання, в тому числі під час відключень. Цей підхід також дає змогу виробляти електроенергію в ізольованому режимі (енергоострів), і служить життєво важливим енергетичним ресурсом для місцевої критичної інфраструктури, таких як системи водопостачання, каналізації та лікарні", — сказала Азархіна.

ПЕБ вже надавав технічну допомогу Мінвідновленню. Зокрема йдеться про розробку законопроєкту про індивідуальні теплові пункти, схеми теплопостачання, концепції державної підтримки теплокомуненерго та модернізації теплопостачання, розробку методології встановлення тарифів на основі регулятивних активів (RAB), а також організацію навчання за багатьма напрямками з метою посилення інституційної спроможності відповідних державних органів, муніципалітетів та компанії енергетичної галузі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ