Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Для відновлення економіки Україні знадобиться 7 років, – голова НБУ

Для відновлення економіки України до рівня 2008 року знадобиться від 4 до 7 років. Про це заявив голова Національного банку Володимир Стельмах на спільній нараді за участю президента Віктора Ющенка.

За оцінками Нацбанку, реальний ВВП України в 2009 році впав до рівня 2005 року.

"На відновлення після такого падіння, за песимістичними прогнозами, необхідно десь 7 років, за оптимістичними - не менше ніж 4 роки, щоб вийти нам на рівень 2008 року", - сказав Стельмах.

Говорячи про плани на 2010 рік, голова НБУ відзначив необхідність почати стимулюючий період виходу економіки з рецесії.

Що стосується можливої вартості стимулюючих кредитів для комерційних банків, то з урахуванням попереднього прогнозу інфляції на 2010 рік на рівні 9,7% Стельмах сказав: "Ми повинні взяти половину з цієї інфляції, щоб банки додавали ще половину, й загальна вартість для кінцевого позичальника повинна бути в межах 10%".

За словами голови НБУ, в 2010 році, враховуючи урядові макропрогнози, в т.ч. номінального ВВП на рівні 1179 млрд. грн., зростання грошової маси поточного року в Україні може становити 30%.

"Ми думаємо, що такого не буде, реально ми орієнтуватимемося на 20% приросту грошової маси. Це не дасть удару по інфляції", - сказав Стельмах.

При цьому він додав, що інфляція також залежатиме від того, яку політику зростання соціальних стандартів проводитиме уряд, передає Економічна правда.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ