Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Для юристів після магістратури можуть ввести зовнішній іспит

Для юристів після магістратури можуть ввести зовнішній іспит, - Освіта.ua

Для юристів планують ввести єдиний зовнішній кваліфікаційний іспит, який після закінчення магістратури у ВНЗ здаватимуть всі правники. Передбачається, що лише за результатами цього іспиту випускники зможуть отримати диплом та допуск до професійної діяльності. Ці питання, за інформацією прес-служби Міністерства освіти і науки, обговорювали на засіданні спеціально створеної робочої групи відомства.

За словами члена робочої групи, заступника голови Верховної Ради Оксани Сироїд, складання єдиного кваліфікаційного іспиту має стати першим кроком у доступі до професії.

«Тобто за результатами цього іспиту має оголошуватися конкурс на основні правничі професії: суддя, адвокат, прокурор і нотаріус. Зараз для доступу до суддівської професії  є два іспити – відбіркові іспити та на відповідність кваліфікаційним вимогам. Так от, цей відбірковий іспит має замінити єдиний кваліфікаційний іспит. Наприклад, припустимо, що оцінювання проводитиметься за 100 бальною системою, і судді оголошують конкурс на заміщення посади судді і встановлюють, що на цей конкурс можуть подаватися ті випускники, що отримали за результатами кваліфікаційного іспиту не менше 90 балів. Так само порогові бали зможуть встановлюватись й на інші правничі професії”, - зазначила Оксана Сироїд.

Планується, що успішне складання кваліфікаційного іспиту стане перепусткою до посад в органах державної влади та місцевого самоврядування, де потрібна вища юридична освіта.

Згідно з робочим варіантом концепції, заочна форма навчання для юристів має зникнути взагалі.

«Давайте чесно скажемо – у нас катастрофічно знизився рівень вимог до студентів, особливо до заочників. І це не тільки проблема юридичної освіти. Той рівень вимог та контролю, який є на заочній формі, не дає нам можливості говорити про перспективу отримання якісної юридичної освіти в такому форматі», - наголосила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ