Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

До кінця червня Уряд має схвалити Стратегію інтегрованого управління кордонами

Про це інформує служба Віце-прем'єр-міністра України.
Під час засідання Міжвідомчої робочої групи з питань координації інтегрованого управління кордонами Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе доручила зацікавленим міністерствам і відомствах опрацювати в рамках міжвідомчої координації проект Стратегії інтегрованого управління кордонами до кінця тижня, аби до кінця місяця розглянути його на урядовому комітеті і схвалити на засідання Уряду.

«Робота над проектом стратегії тривала з урахуванням найкращих європейських практик, і я сподіваюся, що ми зуміли максимально врахувати поради наших європейських партнерів. Відповідно для нас зараз важливим є вийти на ухвалення документа і на те, щоб ми могли спільно з партнерами працювати уже над втіленням цієї стратегії в життя», – заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Своєю чергою заступниця Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Анніка Вейдман високо оцінила зусилля Уряду України для якнайшвидшої розробки стратегії і плану заходів з її реалізації. Вона зазначила, що європейські експерти продовжать допомогу Україні в цьому напрямі, на що ЄС готовий виділити додатково 5 млн євро. Цими коштами профінансують проект технічної допомоги, який аналізуватиме бізнес-процеси стосовно інтегрованого управління кордонами, вивчатиме пріоритетні пропускні пункти, що будуть предметом пілотного проекту. Також проект стосуватиметься управління ресурсами.

Водночас член групи радників ЄС, екс-генеральний директор Державної митної служби Литовської Республіки Арунас Адоменас зауважив, що в деяких аспектах розроблений в Україні проект Стратегії інтегрованого управління кордонами є кращим за аналогічні документи країн Євросоюзу.

Юрій Гресько – в.о. Голови Державної прикордонної служби України, яка у співпраці з експертною групою ЄС займалася практичною розробкою проекту Стратегії, поінформував, що до роботи над документом було залучено понад 10 відомств. Він містить 14 стратегічних цілей і 40 завдань на їхнє виконання.

Зокрема, проект Стратегії передбачає оптимізацію контрольних процедур на кордоні із забезпеченням належного рівня безпеки і безумовне реагування на правопорушення поза пунктами пропуску через модернізацію системи охорони, вдосконалення системи технічного спостереження з використанням передових технологій дистанційного контролю, у тому числі безпілотних літальних апаратів.

Також Україна докладатиме більших зусиль для недопущення поширення терористичних загроз з тимчасово окупованих територій і контролю морської обстановки.

Окрім цього, передбачено ефективний механізм міжнародного співробітництва для розвитку інтегрованого управління кордонами та забезпечення сприяння міжнародній торгівлі.

Окремі стратегічні цілі спрямовані на ефективну протидію транскордонній злочинності. Виявлені незаконні мігранти повертатимуться до країн походження. Водночас особам, які потребують міжнародного захисту, має бути забезпечена можливість його отримання.

Іванна Климпуш-Цинцадзе погодилася з виконавчою директоркою ГО «Європа без бар`єрів» щодо необхідності докладати більше зусиль задля побудови кордону «з людським обличчям»: «Аби він був прихильним і для громадян України, і для громадян іноземних держав».

Для досягнення цієї мети у документі окремо виписано необхідність підвищення обізнаності прикордонників у сфері дотримання прав людини. Також, зокрема, ідеться про невідворотність покарання за порушення прав людини, захист персональних даних, зміну культури внутрішнього спілкування та поліпшення умов праці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ