Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

До Львівського СІЗО черга інвесторів не стоїть

Нові будівлі для слідчих ізоляторів зведуть у Львові та Києві в межах державно-приватного партнерства. Про це в інтерв’ю «Українській правді. Життя» розповів заcтупник міністра юстиції Денис Чернишов, який з кінця 2016 року опікується реформою тюрем.
фото: www.castle-way.com.ua

Як розповів посадовець, за кошти приватного інвестора збудують державні СІЗО, які відповідатимуть всім міжнародним стандартам.

Львівське СІЗО з вул. Городоцької перенесуть на Сигнівку

Відповідно до державно-приватного партнерства, спочатку інвестор будує новий ізолятор, вводить його в експлуатацію. До нової установи переводять осіб, які утримувалися в старій установі, і лише потім інвестор отримує у користування земельну ділянку, де розташований старий слідчий ізолятор.

Інвесторів оберуть шляхом конкурсів, які саме зараз тривають у Києві та Львові, зазначив Денис Чернишов. Водночас він зауважив, що особливого ажіотажу серед інвесторів не спостерігається.

«От зараз конкурси у Києві та Львові. Так, конкурс рухається не таким темпом, як ми очікували. Казали, що "ласі шматки" і всі накинуться, але черги немає», - додав заступник міністра.  

Потреба побудови нових установи виконання покарань виникла через вкрай поганий стан тих будівель, де нині утримуються заарештовані.

«Сьогодні в слідчих ізоляторах перебуває 60% ув'язнених без вироку суду. Вони такі ж громадяни, як і ми з вами, і провина їхня не доведена, втім суд прийняв рішення про утримання їх під вартою. Але умови їх утримання – просто нелюдські. Всі комунікації застарілі, є такі, яким за 200 років, збудовані за «царя Панька». Вони випускають бюджетні кошти в повітря», - цитує видання заступника міністра.

Він також додав : «Ведемо переговори з ООН. Одне з основних завдань – впровадження енергоефективності. Бо так і зекономимо бюджетні кошти, і ефект буде колосальний. Ми хочемо поміняти все: котли, магістралі, електронасоси і так далі.

У нас також вже є проекти щодо опалення, освітлення, ведемо переговори з китайськими фірмами. Вони хочуть на наших ділянках розмістити солярні батареї. Таким чином, ми зароблятимемо гроші.

Зрозуміло, чому ми пішли на такі проекти (державно-приватного партнерства, - ред.). У держави є більш пріоритетні проекти і на перебудову і побудову нових приміщень нам грошей не виділяють».

Додамо, що окрім Львова та Києва схожі проекти планують реалізувати в Одесі та Чернівцях.

Довідка.

Львівське СІЗО (офіційно - Львівська установа виконання покарань (№19)) знаходиться за адресою вул. Городоцька,20 у центрі міста.

Споруда, в якій розміщується Львівський слідчий ізолятор, збудо­вана в 1614 р. як монастир Святої Бригіди.

У 1786 р. монастир переобладнали під в'язницю, яка дістала назву "В'язниця Бригідки".

За часів польської влади використовувалася для утримання полі­тичних в'язнів.

З 1946 р. установа функціонує як місце попереднього ув'язнення, підпорядковане МВС СРСР. У 1998 р., у зв'язку із створенням ДДУПВП установу передано в підпорядкування ДДУПВП. У грудні 1999 р. уста­нову перейменовано в Львівський слідчий ізолятор.

У різні роки установу очолювали: С. І. Гольцев, М. М. Мандириковський, А. П. Заяць, М. О. Тимощук, В. С. Романишин, В. П. Підвірний. На даний час її очолює Б. С. Гальчишак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ