Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

До Львова на національний конгрес приїхали провідні реабілітологи

У Львові стартував III Національний конгрес фізичної та реабілітаційної медицини в умовах війни. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.
Фото: ЛМР

Досвідом і кращими практиками обмінюються учасники зі всієї України та з-за кордону. Мер Львова Андрій Садовий розповів про розбудову екосистеми людяності НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) і нові проєкти, над якими працюють у місті. Адже саме тут фахівці вже пролікували понад 15 тисяч поранених з різних куточків країни: це дорослі і діти, військові та цивільні.

«Львів і Львівщина дійсно унікальні в дуже якісній координації і співпраці, бо ми розуміємо цю велику відповідальність, яка є на наших плечах. Десятки тисяч поранених ми прийняли і продовжуємо приймати. Але потужності треба розширювати і залучати громади.

Ми вибудовуємо екосистему людяності UNBROKEN, і дуже часто коли приїжджають колеги з інших громад – вони кажуть, що ми тепер знаємо, куди будемо відправляти наших поранених. А я маю надію, що вони приїхали, подивилися і у своїй громаді будуть робити більше і краще. І це важливо, тому що в нас сьогодні воює вся країна.

Понад 90% поранених, яких ми приймаємо, це люди з різних регіонів нашої країни, і дуже часто їм нема куди повертатися. Тому мають бути збільшені потужності в реабілітації. От ми маємо зараз нову практику з Академією мистецтв – залучаємо скульпторів, і вони починають працювати протезистами. Треба перебудувати наше мислення, бо йдеться про роботу на десятиліття», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Мер також розповів про Яну Степаненко – дівчинку з українського Нью-Йорка, яка постраждала внаслідок ракетної атаки на краматорську залізницю у квітні торік. Вона втратила обидві ніжки, лікувалася у Львові, отримала протези у США. А зараз повернулася до Львова, де вже пробігла марафон і своєю силою духу надихнула багатьох. Тепер вона продовжує реабілітацію у Львові. А також міський голова розповів про Михайла Юрчука – 33-річного українського десантника, який на війні втратив руку і ногу, та вже у Львові отримав біонічні кінцівки. Воїн одружився, у нього народилась донечка і зараз він працює у медичній системі у Львові. Михайло не вмів плавати, але фахівці навчили його дайвінгу, і наступний етап реабілітації – соціалізація.

«За останніми даними, вже близько 70 тисяч українців потребують протезування, а наші можливості – близько 2 тисяч протезів. Ми працюємо в цьому напрямку, вибудовуємо нові майстерні для протезування, є принципове рішення Уряду передати Львівський протезний завод – щоб ми його запустили з новою потужністю. Це титанічна праця», - наголосив Андрій Садовий.

Мер Львова розповів, що окрім UNBROKEN-спорту, арт-терапії, ментального здоров’я, які є надважливими у повноцінному відновленні, у Львові велику увагу приділяють також проживанню поранених, які не мають куди повернутися через окупацію чи знищення їхніх домівок.

«Ми вже почали будувати житло для поранених пацієнтів, які не мають куди повертатися. Будемо давати можливість проживати на півроку чи 8 місяців, чи залежно від обставин. Цей проєкт втілюємо спільно з Європейським Союзом», – зауважив він.  

Андрій Садовий наголосив, що екосистема UNBROKEN у Львові включає дві дорослі і дитячу лікарню, де лікують, протезують та відновлюють поранених, а також спорт, мистецтво, житло, окрему школу і садок, які будуватимуть, і також окрему трамвайну колію із центру міста до центру UNBROKEN на вул. Мазепи.

«Кожен поверх у центрі UNBROKEN ми присвячуємо нашим містам-партнерам, які допомагають. Це і Варшава, і Фрайбург, і Вільнюс. Зараз добудовуємо ліве крило центру, і разом будемо мати 6 тис. кв. м. лише для реабілітації. Також тривають роботи у приміщенні на Пекарській, яке нам передали для реабілітації, та у приміщенні поліклініки у Брюховичах. Тобто вже разом наступного року будемо мати 17 тисяч метрів для реабілітації, і це мінімум, який треба. Ми їздили в Корею і домовились про будівництво ще одного госпіталю, ще з австрійцями маємо збудувати медичні будівлі для реабілітації, і також відомий японський архітектор Шігеру Бан збудує новий операційний блок», – розповів Андрій Садовий.

Зазначимо, III Національний конгрес фізичної та реабілітаційної медицини «Фізична та реабілітаційна медицина в Україні в умовах широкомасштабної війни» організовують Українське лікарське товариство у Львові та відомий лікар-реабілітолог Олександр Владимиров. Учасниками (офлайн та онлайн) є близько тисячі фахівців. Це реабілітологи, ерготерапевти, психотерапевти, соціальні працівники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ