Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До нормативних документів, у частині призначення субсидії, внесено зміни

Уряд вдосконалив Порядок надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та вніс зміни до державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування, інформує управління соціального захисту ЛМР. Подаємо перелік.

І. Відповідні зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України напрацьовані за результатами проведеного аналізу надання субсидій в опалювальний період.

1. У разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період  її  отримання  не нараховуються. Інформація про зазначених осіб подається підприємствам - виробникам/виконавцям житлово-комунальних послуг та  вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб,які мають право на  пільги.

Зазначене не призведе до зменшення рівня соціального захисту населення, оскільки до внесення змін субсидії розраховувалися з урахуванням пільг на оплату послуг. Обсяг обов'язкового платежу за послуги залежить лише від доходу сім'ї.

1. Порядок доповнено переліком послуг, на оплату яких призначається субсидія: послуга з управління будинком.

2. Субсидія призначається особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі  договору  найму  (оренди)  житла  (далі - орендар),  - доповнено: якщо  їй  нараховується  плата  за  житлово-комунальні послуги.

3. Відтепер субсидії призначаються на підставі доходу за попередній календарний рік, а субсидія, яка призначається у I кварталі - на підставі доходу за перші три квартали попереднього календарного року.

Виключено норму щодо призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії, а також щодо врахування  розміру пенсії за останній місяць перед зверненням. 

4. Змінено обрахування доходу для призначення субсидії:

4.1. Збільшено розміри доходів, які враховуються для фізичних осіб-підприємців (спрощена система оподаткування):

- до двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку першої групи; (було – один розмір)

- до трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку другої групи; (було – два розміри)

- до чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб , – для платників єдиного податку першої групи; (було – три розміри)

При цьому до сукупного доходу таких осіб не враховується дохід, отриманий самозяйнятою особою (за кодом 157), та дохід від підприємницької діяльності (за кодом 999), інформацію про які надано ДФС на запит.

Система оподаткування та група платника єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначається на початок місяця, з якого призначається субсидія.

4.2. Для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і проживають разом з батьками чи іншими членами родини; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді (було – на рівні прожиткового мінімуму).

4.3. Для студентів, які мають батьків, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) самі та навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і не одержують стипендію, та осіб, які перебувають на обліку в територіальних органах державної служби зайнятості як безробітні і не одержують допомогу по безробіттю, середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді (було – фактичні виплати).

4.4. Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати (допомоги при народженні (усиновленні) дитини, до досягнення дитиною трирічного віку, по догляду за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, допомоги по безробіттю) і мають право на отримання субсидії, у тому числі на підставі рішень комісій, під час визначення сукупного доходу осіб, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

5. Із переліку осіб, до доходу яких враховуються фактичні розміри соціальних виплат, виключено осіб, які отримують допомогу по догляду за інвалідом 1 групи або особою, яка досягла 80-річного віку – до сукупного доходу таких осіб враховуватиметься дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.  

6. Доповнено перелік доходів, які не включаються до сукупного доходу при призначенні субсидії:  до сукупного доходу не включатимуться державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (це допомога на дітей, які виховуються у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях), та щомісячна  адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття   витрат   на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних  послуг).

7. Для призначення субсидії, окрім заяви та декларації, подаються довідки про доходи - у разі зазначення в декларації інших отриманих  доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді  України, фондах соціального страхування, і відповідно до законодавства  не  може  бути  отримана  за  запитом  структурного підрозділу з питань соціального захисту.

У разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, та неможливості підтвердити  такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення  з  зазначенням  їх розміру.

8. У разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припинятиметься до закінчення опалювального (неопалювального) періоду за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні  послуги (до змін надання субсидії не припинялося до закінчення терміну призначення субсидії).

9. Надано право неповнолітнім дітям (студентам) які зареєстровані та проживають у гуртожитках, отримувати субсидію:

Норму Порядку “Субсидія  не  призначається,  якщо  неповнолітні  діти, маючи батьків, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку)   самі” доповнено словами: (крім студентів денної форми навчання, які зареєстровані та проживають  у  гуртожитках).

10.  Змінено термін надання субсидії.

10.1. Субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального періоду, але не більше ніж на 12 місяців.

10.2. За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається з місяця  звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.

11. Передбачено можливість подання заяви та декларації в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису. Причому заява опрацьовується лише після її підпису (в електронному вигляді) протягом місяця. У випадку не підписання – подаються нова заява та декларація.

12. Доповнено перелік випадків для проведення перерахунку субсидії, зокрема:

 --  зміна соціальних нормативів використання житлово-комунальних послуг;

 --  нарахування плати за централізоване опалення за відсутності засобів обліку з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря.

13. Передбачено повернення залишків невикористаних субсидій.

Після  закінчення  опалювального сезону: 

сума  невикористаної  субсидії на оплату послуг з централізованого опалення    (теплопостачання) повертається виробником/виконавцем таких послуг до бюджету в  повному обсязі на підставі акта звіряння, складеного разом із структурним  підрозділом  з  питань соціального захисту населення; 

частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення   (теплопостачання), що еквівалентна вартості  (станом  на  1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної  енергії  (в  разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення),  зараховується виконавцем/виробником  як  оплата  послуг, у тому  числі обов’язкової  частки  платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди; 

частина   невикористаної   суми  субсидії  на  оплату  послуг  індивідуального   опалення   (теплопостачання),  крім  коштів,  що залишаються  на  рахунках  домогосподарства,   повертаються  виробником/виконавцем  таких  послуг  до  бюджету на підставі акта звіряння, складеного разом із структурним підрозділом з питань  соціального захисту населення.

II. Уряд вніс зміни до державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування (постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409).

1. Внесено зміни у соціальні нормативи користування послугою газопостачання, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії:

1.1. У разі використання природного газу для індивідуального опалення - 5,5 куб. метра природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період (було -      7 куб. метрів);

1.2. для користування послугами з газопостачання:

- за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання - 4,4 куб. метра на одну особу на місяць (було 6 куб. метрів);

- за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 7,1 куб. метра на одну особу на місяць (було 9 куб. метрів);

- за наявності газової плити та газового водонагрівача - 14 куб. метрів на одну особу на місяць (було 18 куб. метрів);

2. Змінено коригуючі коефіцієнти, з урахуванням яких визначаються соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами залежно від особливостей регіонів та типу будівель, зокрема:

2.1. для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення:

Назва регіону, міста

(Було також  – будівлі на 5 і більше поверхів – коефіцієнт 0,41)

2.2.  встановлено  КОРИГУЮЧІ КОЕФІЦІЄНТИ

для розрахунку розміру витрат теплової енергії на потреби централізованого опалення

Надання житлової субсидії регламентується Порядком  призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, зі змінами (надалі – Порядок).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ