Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До Почесного списку найкращих дитячих книжок увійшли 3 українські книги

Міжнародна рада з дитячої та підліткової книги (International Board on Books for Young People – IBBY) оголосила Почесний список найкращих дитячих книжок 2024 року.

Перелік оприлюднили на сайті премії, – передає Читомо.

Список формують раз на два роки з видатних робіт письменників, ілюстраторів та перекладачів з усього світу. 2024 року до каталогу увійшли 189 видань із 68 країн.

Три українські книжки, що увійшли до переліку:

  • українське видання книжки «Як знайти лева?» Рейчел Брайт з ілюстраціями Джима Філда у перекладі Ганни Яновської (видавництво «Ранок»);

  • книжка «Врятувати Тараса Шевченка» Олександра Гавроша (видавництво «Фоліо»);

  • «Там, де блукають сни» Ростислава Попського (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»).

«Включення українського перекладу книжки “Як знайти лева?” до почесного списку IBBY 2024 року підкреслює важливість української культури на міжнародній арені. Це свідчить про те, що навіть у складні для країни часи наша література продовжує надихати нові покоління», – зазначає Ганна Булгакова, головна редакторка видавництва «Ранок».

Повість «Врятувати Тараса Шевченка» із серії «Музей пригод» розповідає про пригоди київських музейників у 1847 році та арешт Тараса Шевченка. Вона рекомендована до вивчення у новій шкільній програмі.

«Книжка “Там, де блукають сни”, яку намалював і написав провідний український ілюстратор, запрошує малят від 2 до 102 у світ дитячих снів…» — зазначають в анотації до роману Ростислава Попського.

Вручення дипломів відбулося 1 вересня 2024 року на Всесвітньому конгресі IBBY в Трієсті. Книги переможців будуть представлені на світових виставках у Швеції, Японії, Кореї, Франкфурті та Болоньї.

З повним почесним цьогорічним списком IBBY можна ознайомитися за посиланням.

IBBY була заснована 1953 року як неприбуткова організація у Швейцарії, метою якої є пропагування книг для дітей. Вона складається із понад 70 національних секцій, у тому числі IBBY Канада, IBBY Ірландія, IBBY Австралія, USBBY (США), Українська секція IBBY та ін.

Організація має офіційний статус у ЮНЕСКО та ЮНІСЕФ, вона здійснила внесок у розробку принципів Конвенції про права дитини, ратифікованої ООН у 1990 році. Одна із тез конвенції — дитина має право на загальну освіту та прямий доступ до інформації. За наполяганням IBBY, резолюція містить і заклик до виробництва і поширення дитячих книжок. Заслугою організації є те, що із 1967 року в усьому світі святкують Міжнародний день дитячої книги.

Окремий напрямок діяльності ради присвячений дослідженням у сфері літератури для дітей та юнацтва з інвалідністю. Сформовано значну колекцію таких книжок. Кожні два роки організація визначає найцікавіші приклади такої літератури з усього світу та створює каталоги видатних книжок для дітей та підлітків з інвалідністю.

IBBY співпрацює з іншими організаціями та книжковими виставками у світі, наприклад, Міжнародним ярмарком дитячих книжок у Болоньї.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ