Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До річниці переможного бою над російськими окупантами у Львові презентують фільм

З нагоди 95-ї річниці переможного бою Легіону Українських Січових Стрільців над російськими окупантами, представники «Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» 22 січня о 13.00 на 12-му каналі львівського телебачення, о 20.00 на каналі НТА та 23 січня о 16.20 на 12-му каналі презентують документально-художній фільм «Бій за гору Маківка».

Саме на Маківці весною 1915 року під час Першої світової війни відбулася низка боїв УСС із регулярними частинами російської імператорської армії.

«Ідея фільму зародилась ще у 1989 році, коли формували організацію СНУМ у підніжжя гори Маківка. Приїжджають туди представники тепер «Пам'яті», кожного року. Наприкінці 2009 року дізнавшись, що тодішній Президент Ющенко видав указ «Про заходи з відзначення, всебічного вивчення та об'єктивного висвітлення діяльності Українських Січових Стрільців», вирішили неодмінно відзняти фільм. Планували, щоб це буде документальний фільм, але так захопились зйомками, що вийшов документально-художній», - розповів головний режисер і сценарист кінострічки голова громадського об'єднання «Товариство пошуку жертв війни «Пам'ять» Любомир Горбач.

Розпочалась підготовка до зйомок фільму у грудні 2009 року.

«Найперше шили костюми і писали сценарій. А вже зйомки розпочали в першій половині лютого 2010 року і тривали вони до 1 травня. Весь фільм знімали на місцях, де відбулись бої у 1915 році, а це, в основному, Головецько, Тухля, Риків. Всі актори фільму є аматорами. Це учасники ГО «Пам'ять» та місцеві мешканці. На зйомки фільму приїжджали лише під час вихідних, оскільки кожен був на роботі. Загалом у кінострічці взяли участь 80 осіб», - додав Любомир Горбач.

Режисерами фільму є Любомир Горбач та Андрій Тур'янський. Консультант фільму історик Андрій Козицький. Головний меценат Володимир Правосудові Михайло Дмитрів, член «Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять». Повідомляє прес-служба ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ