Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До України з окупації повернули 931 дитину - омбудсмен

Зусиллями всіх держорганів, громадського сектору вдалося повернути 931 дитину - передусім дітей з тимчасово окупованих територій

Зусиллями державних органів влади та громадського сектору на підконтрольні уряду України території вдалося повернути з тимчасово окупованих територій 931 дитину.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив під час Четвертого саміту перших леді та джентельменів, пише Укрінформ.

"Повернули 388 дітей, які офіційно були визнані як депортовані. Щодо загальної цифри - за нашими даними, зусиллями всіх держорганів, громадського сектору вдалося повернути 931 дитину - передусім дітей з тимчасово окупованих територій, які, на мій погляд, під ризиком депортації, і частина із них була примусово переміщена в межах тимчасово окупованих територій України", - сказав омбудсмен.

Він зауважив, що, за офіційними даними, налічується 19 546 депортованих таабо примусово переміщених дітей, проте реальну цифру не знає ніхто. Крім того, 1,5 мільйона українських дітей перебувають на окупованій території, і для них існує загроза депортації.

"За нашими даними, нещодавно тільки з тимчасово окупованої Херсонщини понад 1000 українських дітей були відправлені на так зване оздоровлення в Кабардино-Балкарію у РФ. І ми не знаємо, скільки дітей звідти повернеться", - наголосив Лубінець.

За його словами, світова система захисту прав людини працює неефективно. Росія порушила всі можливі домовленості, прийняті у світі щодо захисту дітей, однак досі не понесла відповідальності.

"На мій погляд, росіяни сприймають тільки силу - військову, юридичну, інформаційну", - заявив омбудсмен.

За його словами, Україна фактично вибудовує нову систему захисту прав людей, заявив уповноважений. Українські органи влади працюють над створенням додаткових механізмів тиску на Росію.

Омбудсмен нагадав, що частиною нової системи із захисту прав людини є четвертий пункт Української формули миру, що стосується повернення всіх депортованих дітей, військовополонених та цивільних українців.

"Найбільша робота в реалізації цього пункту зроблена по дітях - створена Міжнародна коаліція, куди станом на зараз входять 40 країн. Лідером є Канада. Я точно знаю, що кількість країн-членів зросте", - сказав уповноважений.

Він також зауважив, що основним посередником у питанні повернення українських дітей є Катар, до процесу долучається і Ватикан.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ