Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Договір про дружбу: 80 років тому у Москві комуністи обєдналися з нацистстами
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Договір про дружбу: 80 років тому у Москві комуністи об'єдналися з нацистстами

28 вересня 1939 року у Москві підписано Договір про дружбу і кордон між СРСР та нацистською Німеччиною. Переговори делегацій тривали майже два дні. Йосип Сталін особисто брав участь. Підписали остаточний документ міністр закордонних справ Третього Рейху Йоахім Фон Ріббентроп та нарком закордонних справ СРСР В’ячеслав Молотов.

Згідно з домовленостями, до СРСР відходила територія Східної Галичини та Західної Волині. Німеччина отримувала такі українські етнічні землі: Лемківщину, Холмщину, Надсяння, Підляшшя, про це йдеться на сайті УІНП.

Понад 50 % території міжвоєнної Польщі   дісталося Радянському Союзові. Економічна частина договору передбачала, що СРСР забепечуватиме Третій Рейх продовольством та воєнно-стратегічними матеріалами (нафта, залізна руда, мідь, олово, цинк, нікель, кобальт). Поставки нацистській Німеччині у 1939 – 1941 роках становили понад 40 % усього радянського експорту.

Сталін, задоволений геополітичною оборудкою, влаштував пишний прийом для німецької делегації. На її честь у Большому театрі показували «Лебедине озеро». Завершилося все пишним банкетом. «У Сталіна й Молотова я мав дружній, майже сердечний прийом, – ділився враженнями Ріббентроп колегам під час перельоту назад, – дружно розмовляв з усіма членами Політбюро, які підходили цокатись. Загалом ми провели вечір у надзвичайно гармонійній обстановці».

30 вересня перед відбуттям Ріббентроп зробив офіційну заяву для ТАРС. У ній, зокрема, ішлося:«Німецько-радянська дружба тепер встановлена остаточно. Обидві країни не допустять втручання третіх держав у східно-європейське питання».

Парад окупантів: у Бресті об'єдналася червона зірка та свастика

Нагадаємо, що з перших днів Другої світової війська Гітлера і Сталіна діяли як союзники. Відомо, що на початку війни НКВД готувало доповідні для Гітлера.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ