Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Долинська ТГ судиться з Кабміном, Міносвіти та ОДА через розподіл освітньої субвенції

Івано-Франківський окружний адміністративний суд 7 вересня почав розглядати справу за позовом Долинської територіальної громади до Кабінету Міністрів, Міністерства освіти і науки та Івано-Франківської облдержадміністрації. Про це в етері Суспільного повідомив адвокат позивача Тарас Парфан.

Про це інформує "Суспільне" з посиланням на адвоката позивача Тараса Парфана.

"Ми вимагаємо від суду визнати протиправною бездіяльність Івано-Франківської облдержадміністрації, Міносвіти та Кабміну щодо формування та розподілу обсягу субвенції для Долинської територіальної громади. Всі ці три органи державної влади не забезпечили правильний обсяг освітньої субвенції. Ми просимо суд зобов`язати повернути ці гроші", — каже Тарас Парфан.

За його словами, обсяг субвенції визначають на підставі формули, затвердженої постановою Кабміну № 1088. Станом на грудень 2020 року була чинна редакція цієї постанови від 14 лютого 2020 року. Тоді громада мала отримати 189,6 млн грн освітньої субвенції. В додатку № 5 закону про бюджет на 2021 рік, який визначає обсяг субвенції для місцевих бюджетів, ця цифра становить 154,3 млн грн. Відповідно, обсяг субвенції зменшили на 35 млн.

Долинська територіальна громада подала позов у березні цього року. 7 вересня відбулося перше засідання у справі. Івано-Франківський окружний адміністративний суд мав намір розглянути цю справу у письмовому провадженні, але на прохання Долинської громади призначив до розгляду у відкритому судовому засіданні.

Як розповів Тараса Парфан, на перше засідання не прийшов представник Міносвіти, була представниця управління юстиції як відповідач від уряду та представник Івано-Франківської облдержадміністрації.

"Коли минулого року держава (Міносвіти та Кабмін) застосувала неправильну формулу, яка не існувала на той час, облдержадміністрація, керуючись ст. 2 Закону про місцеві державні адміністрації і ст. 119 Конституції України, зобов'язана була вжити заходів для дотримання законності. Ці дві статті якраз дають право облдержадміністрації і зобов’язують їх гарантувати дотримання конституційних прав на відведеній їм території. ОДА має забезпечити право громадян на безкоштовну освіту, а освітян – на вчасну заробітну плату", – каже Тарас Парфан.

За його словами, на засіданні 7 вересня суд заслухав пояснення позивача, відповідачів та оголосив перерву до з'ясування обставин. Тарас Парфан каже, що судді продовжать розгляд справи приблизно через два тижні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ