Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Доповідь Єврокомісії: Україна - важливий учасник глобальної політики ЄС

Угода про асоціацію між Україною і ЄС зробила Україну важливим учасником глобальної політики Євросоюзу.

Такий висновок виходить з оприлюдненої у середу  31 жовтня другої щорічної доповіді Єврокомісії щодо імплементації торговельних угод ЄС, які охоплюють більше 70 ключових ринків по усьому світові, передає Укрінформ.

«Протягом років ЄС докладав зусиль із розвитку найбільшої у світі мережі торговельних угод.  Найсвіжіші факти та цифри свідчать, що такий підхід приносить результати... Перелік наших стратегічних торговельних угод, що збільшується, відкриває для нас нові двері та надає європейським компаніям можливість конкурувати на ключових ринках. Він також дозволяє нарощувати зусилля з поваги до прав людини та трудових прав, підвищувати екологічні стандарти», - зазначила з цього приводу Єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальстром. 

Доповідь містить статистичні данні щодо зростання обсягів торгівлі з ключовими партнерами ЄС протягом 2017 року. Зокрема, обсяг європейського експорту до Південної Кореї зріс на 12 відсотків, до Колумбії – на 10 відсотків, до Канади – на 7 відсотків. 

Оприлюднена у середу доповідь охоплює аналіз імплементації 35 торговельних угод ЄС (з 39 існуючих).  Такий аналіз охоплює угоди «першого покоління», які були укладені до 2006 року та стосувалися скасування тарифів, угоди «другого покоління», на зразок тих, що укладені з Південною Кореєю, Перу і Канадою, яка поширює зону співпраці та включає нові сфери, зокрема, захист інтелектуальної власності, обмін послугами та досягнення цілей сталого розвитку. Третя категорія – це угоди про створення поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі, які дозволяють встановлювати тісніші економічні зв’язки з країнами-сусідами Євросоюзу. Нарешті, четвертий різновид торговельних угод – це угоди про економічне партнерство ЄС з країнами Африки, Карибського та Тихоокеанського басейнів. 

Як йдеться у доповіді, торговельні угоди ЄС дозволили усунути регуляторні перешкоди для вільної торгівлі з багатьма країнами. Зокрема, завдяки таким зусиллям вдалося «прокласти шлях» для участі європейських компаній у публічних тендерах в таких країнах як Грузія, Молдова і Україна.

За даними Євроінтеграційного порталу, протягом 2017 року ЄС залишався найбільшим торговельним партнером України. Питома вага ЄС у зовнішньоторговельному обороті України склала 40,4%. Загальний обсяг торгівлі товарами та послугами з ЄС становив 43,3 млрд дол. США. 

Євроінтеграційний портал наводить такі показники:

Експорт товарів з України до ЄС - 17,5 млрд дол. США, імпорт товарів - 20,8 млрд дол. США

Експорт послуг з України до ЄС - 3,3 млрд дол. США, імпорт послуг - 2,5 млрд дол. США

Питома вага ЄС в експорті товарів України – 40,5%, в імпорті товарів – 41,9%

Експорт товарів з України до ЄС збільшився на 29,9% відносно 2016 року, імпорт товарів – на 21,3%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ