Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дорога Харків–Новомосковськ стане першою, де буде запроваджено плату за проїзд, - Вадим Гуржос

На сьогодні в Україні ще немає платних доріг – про це повідомив голова Державної служби автомобільних доріг України Вадим Гуржос. Більше того, платні дороги у такому вигляді, як вони є в розвинутих країнах світу, в Україні поки що не передбачені, тобто шлагбауми на дорогах не стоятимуть. Це пов’язано насамперед з тим, що немає надто високої інтенсивності руху, — пояснив Вадим Гуржос.

Ще однією умовою запровадження платних доріг є наявність альтернативної дороги для проїзду тих, хто не бажає платити. Державна служба автомобільних доріг пропонує новий для України принцип будівництва в рамках державно-приватного партнерства, тобто інвестор приходить в Україну, будує дорогу за власний кошт, експлуатує її. До прикладу, якщо дорога коштує 1 мільярд, то держава гарантовано компенсує 50 млн на рік.
Згідно з планами, дорога Харків–Новомосковськ стане першою, де буде запроваджено плату за проїзд за зразком Угорщини та Словаччини, тобто не через шлагбауми, а через спеціальні наклейки на лобовому склі. Їх можна буде купити на будь-який термін. Плату обіцяють демократичну, перш за все метою є не стільки повернути кошти, використані на будівництво дороги, а скільки виробити звичку платити. Наступна дорога, яку планують зробити платною, є Київ – Одеса, а також інші дороги, які будуть відбудовані по першій категорії, тобто автобани, які матимуть альтернативні дороги.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ